Homar au naturel przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Homar au naturel

Autor: pasibrzuch

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
2 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

0 osób wydrukowało

Pobierz pdf

7 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

2 sztuki

2 łyżki

1 szczypta

4 łyżki

1.5 kilograma

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Żywego homara zwiąż tak, aby w czasie gotowania nie podkurczył szczypców i odwłoka.

Krok 2

Do dużej ilości wrzątku z natką pietruszki, tymiankiem, liściem laurowym i solą wrzuć homara. Gotuj na mocnym ogniu przez 25-30 minut.

Krok 3

Po ugotowaniu homara wyciągnij i odsącz. Natnij głowę, aby wyciekła z niej woda i przekrój go na połowę. Usuń czarne jelito.

Krok 4

Mięso z połówek homara przetnij jeszcze wszerz i ułóż ponownie w skorupie. Serwuj z majonezem albo sosem tatarskim.

pasibrzuch

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Homar au naturel - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Homar au naturel - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Homar au naturel - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Homar au naturel - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Homar au naturel - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Homar au naturel - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Homar au naturel - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Homar au naturel - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!

Czytaj więcej

Kanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.

Czytaj więcej