Frykadelki – co to jest?
Wśród mięsnych potraw na szczególną uwagę zasługują frykadelki, czyli danie, które zachwyca swoją prostotą, wyjątkową konsystencją i wybitnym smakiem. Ten specjał najczęściej ląduje na talerzach Belgów czy Holendrów, ale i w Polsce ma on spore grono miłośników. Co kryje się pod nazwą frykadelki? Jak je przygotować? Jeżeli jesteście ciekawi odpowiedzi na te pytania, to koniecznie zostańcie z nami. Zapraszamy!
Frykadelki – co to?
Każdy miłośnik mięsnych potraw powinien umieć odpowiedzieć na pytanie, co to są frykadelki! Pod tą niepozorną nazwą kryją się dobrze znane wszystkim Polakom kotlety mielone. Możemy przyrządzić je w różnych wariantach, często frykadelki nadziewane są serem, warzywami lub pieczarkami. Wszystko zależy od regionu oraz preferencji gotującego. Frykadelki drobiowe co to jest? Przepis to danie cieszy się szczególną popularnością w kuchniach Niemców, Holendrów i Belgów. Można wręcz stwierdzić, że jest to wielopokoleniowa potrawa, która jeszcze przez wiele lat będzie cieszyć nasze podniebienia. Frykadele – co to? Musimy opowiedzieć również o pochodzeniu nazwy tego dania. Pochodzi ona od niemieckiego słowa frikadelle, które oznacza dosłownie kotlety mielone. Czy przyrządzenie tego przysmaku jest trudne? Sami zobaczcie.
Z czego i jak zrobić frykadelki?
Jeżeli kiedykolwiek przygotowywaliście kotlety mielone, to zrobienie frykadelek nie będzie dla Was trudnym zadaniem. Najważniejszym składnikiem w tym daniu jest mięso mielone, my rekomendujemy użycie wołowo-wieprzowego. Połączcie je z pokrojoną cebulą, jajkiem, bułką tartą, natką pietruszki i doprawcie do smaku. Frykadelki – co to jest? Uformujcie niewielkie kotleciki w owalnym kształcie i smażcie je na patelni z dwóch stron. Tak przyrządzone frykadelki zachwycą Was soczystością i doskonałą konsystencją. Nie zapominajcie o dodatkach do kotletów mielonych. Z czym je podawać? Podpowiadamy!
Frykadelki – z czym serwować?
Dobrze dobrane dodatki uzupełnią smak soczystych i pysznych frykadelek. Z czym podawać kotleciki mielone? Najlepszym dodatkiem będą ugotowane lub pieczone ziemniaki, które idealnie komponują się z frykadelkami. Wierzch kotlecików możecie polać odrobiną sosu pieczeniowego lub pieczarkowego. Ten dodatek sprawi, że mięso będzie jeszcze bardziej aromatyczne i soczyste! Jeżeli zdecydujecie się na przyrządzenie sosu to jako towarzystwo do frykadelek możecie zaserwować kluski śląskie lub kopytka. Wybierzcie swoje ulubione dodatki i cieszcie się pysznym smakiem kotletów mielonych. Co to są frykadelki? Podzielcie się wiedzą z rodziną i bliskimi.
Nasze przepisy w Waszych domach
Wiecie już, co to frykadelki, dlatego poznajcie gotowe przepisy na ten przysmak oraz dodatki do niego. Czeka Was prawdziwa uczta smaków z kotlecikami mielonymi w roli głównej!
Frykadelki w sosie cebulowym to idealna propozycja na obiad dla wymagających smakoszy. Soczyste mięso oblane aromatycznym dodatkiem nie ma sobie równych! Spróbujecie?
A może chcielibyście spróbować pysznych frykadelek w sosie bazyliowym? W tej wersji smakują równie wyśmienicie. Nie czekajcie i już teraz wypróbujcie naszą recepturę.
Nie zapominajcie o dodatkach, które urozmaicą smak kotlecików mielonych. Doskonale sprawdzą się ziemniaki paryskie. Jeśli macie więcej czasu, to możecie przygotować je w piekarniku. Co powiecie na ziemniaki zapiekane? Z takimi przysmakami każdy obiad będzie niezwykle udany!
Komentarze (0)