Zastanawiacie się jak jeść figi suszone? Istnieje wiele sprawdzonych sposobów na smakowanie tych wspaniałych owoców. Jeśli więc chętnie sięgacie po bakalie i lubicie przekąsić sobie coś innego niż chipsy czy ciastka, zdecydowanie warto wprowadzić je do swojej codziennej diety.

Figi to owoce, które lubią suchy i ciepły klimat. Niestety nie znajdziemy ich w Polsce. Drzewa figowe szczególnie upodobały sobie słoneczne regiony Grecji, Turcji i Chorwacji. Właśnie w tych krajach owoce tak zwanych figowców pospolitych są najdorodniejsze i najbardziej soczyste. Dojrzałe owoce zbierane są kiedy nadejdzie jesień, a owoce uzyskają swoją charakterystyczną, ciemnofioletową barwę.

Jak powstają figi suszone?

Suszone figi bez większego problemu znajdziemy w większości dobrze zaopatrzonych marketów. Możemy także podjąć wyzwanie i spróbować zasuszyć owoce samodzielnie w zaciszu własnej kuchni. Nie ma w tym nic skomplikowanego więc z powodzeniem mogą zrobić to nawet osoby, które z gotowaniem na co dzień nie mają zbyt wiele wspólnego.

Do suszenia fig we własnym domu możemy użyć trzech różnych sposobów – suszenie na słońcu, w piekarniku oraz specjalnej suszarce. Niezależnie od tego, na którą opcję się zdecydujecie pierwszym krokiem będzie zakup odpowiedniej ilości fig (koniecznie świeżych i zdrowych) i ich odpowiednie przygotowanie, czyli dokładne umycie i pokrojenie na równe ok. 5 mm plasterki. Przygotowane owoce rozkładamy na tacy lub ruszcie i poddajemy procesowi suszenia. Optymalna temperatura wynosi 40-50°C. Czas konieczny do uzyskania odpowiedniego stopnia wysuszenia owoców jest różny. Najszybciej wysuszymy je za pomocą suszarki, z kolei najdłużej będą schły na słońcu.

Jak przechowywać suszone figi?

Odpowiednio przygotowane figi suszone na długo zatrzymują swój wyjątkowy smak i aromat. Znacznie wydłuża się także termin ich przydatności do spożycia, o ile oczywiście zadbamy o ich właściwe przechowywanie. Zastanawiacie się, jak przechowywać suszone figi? Nic prostszego! Niezależnie od tego, czy zrobiliśmy je samodzielnie, czy kupiliśmy w sklepie, po otwarciu opakowania należy przełożyć figi do pojemnika ze szczelnym zamknięciem. Może to być zwykły słoik lub inny pojemnik, który ograniczy dostęp do świeżego powietrza i wilgoci. Dzięki temu owoce nie stwardnieją.

Nie bez znaczenia jest również miejsce przechowywania suszonych fig. Pojemnik z owocami należy postawić w zacienionym i suchym miejscu. Idealnie sprawdzi się do tego zwykła, zamykana szafka kuchenna. Temperatura panująca w pomieszczeniu nie powinna być zbyt wysoka, a dostęp do promieni słonecznych maksymalnie ograniczony. Tak przechowywane figi możemy przechowywać przez długi czas bez obaw, że stracą swój smak i konsystencję.

Figi suszone – jak jeść i z czym łączyć?

Jak wykorzystać suszone figi w kuchni? Możliwości jest wiele. Jeśli chcecie wprowadzić te bakalie do codziennej diety, warto zrobić z nich na przykład smaczny dżem, który będzie wspaniałym dodatkiem do naleśników, racuchów czy kanapek na słodko. Dżem z suszonych fig często serwowany jest także, jako dodatek do pieczonego bądź grillowanego mięsa, wędlin oraz różnych serów. To jednak nie wszystko!

Suszone figi to składnik, który doskonale sprawdzi się podczas przygotowywania pożywnego śniadania. Odpowiednią porcję fig możecie dosypać do porannej owsianki bądź płatków. Jeśli uważacie, że owoce są dla Was zbyt twarde, można namoczyć je wcześniej przez kilka godzin w wodzie lub mleku. Lub po prostu zalać owsiankę mlekiem lub jogurtem i poczekać aż owoce same zmiękną.

Jak jeść figi suszone z warzywami?

Te owoce idealnie sprawdzą się jako składnik sałatek o delikatnie słodkawym posmaku. Dobrym pomysłem będzie dodanie fig do sałatki z rukolą i truskawkami czy do sałatki z figą i orzechami nerkowca. Figi sprawdzą się także jako dodatek do słodkich wypieków. Warto wypróbować przepis na figi z serem w cieście filo czy moczkę śląską.