Czy pamiętacie tradycyjną kiszoną kapustę, którą robili Wasi dziadkowie? Dzisiaj zdradzamy, jak odtworzyć ich specjały samemu w domu! Czy możecie kupić kiszoną kapustę w supermarkecie? Oczywiście. Czy będzie smakowała tak samo dobrze, jak własnoręcznie przygotowana kapusta? Zdecydowanie nie! Dajcie porwać się do kuchni i wykonajcie ten przepis razem z nami. Zaczynamy!
Jak kisić kapustę na zimę – który miesiąc będzie odpowiedni?
Kiszona kapusta odgrywała kiedyś niezwykłą rolę w kuchni. Gdy brakowało świeżych warzyw, to ona była podstawą warzywnego urozmaicenia dań. Jest to również tani przysmak, dlatego służył on biedniejszym osobom. Przygotowanie warzyw nie jest trudnym procesem, jednak należy wykonać go z wyjątkową dokładnością. Kiedy kisić kapustę? Polecamy rozpocząć przygotowania w okolicach października i listopada. Kapusta będzie gotowa po około 2-3 tygodniach i będziecie mogli cieszyć się pysznym i świeżym dodatkiem do obiadu.
Jak ukisić kapustę? Wybieramy sposób
Na początku musicie zastanowić się, czy przygotujecie kapustę w słoiku, czy w beczce. Druga opcja jest najbardziej tradycyjna i była wykorzystywana przez wiele dziesiątków lat. Kiszenie kapusty w beczce zajmuje jednak dużo przestrzeni. Jeżeli nie posiadacie jej zbyt wiele, to polecamy Wam wybranie pierwszej opcji. Czy przysmaki będą się czymś różniły? Na pewno ilością przygotowanego produktu, w beczce jest zdecydowanie więcej miejsca.
Domowy wyrób – jakich składników będziecie potrzebować?
Zastanawiacie się, jak kisić kapustę? Pierwszym krokiem będzie wybranie odpowiednich produktów. Do procesu kiszenia najlepiej sprawdzi się biała kapusta, którą bez żadnego problemu znajdziecie w każdym sklepie z warzywami. Chcecie dodać do środka inne produkty? To świetny pomysł, który na pewno podkręci smak. My polecamy Wam marchewkę. Z pewnością będziecie potrzebować jeszcze aromatycznych przypraw: soli kamiennej, kminku, pieprzu oraz liścia laurowego. Jeśli skompletowaliście już składniki, to możemy odpowiedzieć na pytanie, jak kisić kapustę w domu?
Beczka i słoiki – proces kiszenia
Na początek zaprezentujemy Wam, jak kisić kapustę w beczce. To świetne rozwiązanie dla osób, które mają dużo miejsca w spiżarni i chcą przyrządzić ten przysmak w tradycyjny sposób. Na początku drobno poszatkujecie kapustę, a potem przesypcie ją do miski i dodajcie przygotowane przyprawy. Następnie ugniatajcie ją tłuczkiem lub rękami, co pomoże Wam wydobyć aromatyczny sok. Musicie robić to w kilku turach, aż do wyczerpania składników. Nie zapełniajcie jednak całej beczki, ponieważ na wierzchu musi znaleźć się trochę miejsca na wypływający sok.
Jak kisić kapustę w słoikach? Proces ten wygląda tak samo, jak w przypadku beczki. Pamiętajcie jednak, że naczynia powinny być wcześniej wyparzone. Nie wypełniajcie słoików aż po brzegi, zapełnijcie ¾ pojemności.
Spróbujcie tych potraw!
Wiecie już, jak ukisić kapustę w domu. Teraz czas podać ją w towarzystwie pysznych potraw. Polecamy Wam dodać kapustę do pikantnego gulaszu. To prawdziwa mieszanka aromatycznych smaków. Być może jesteście zwolennikami mącznych potraw? Z pewnością zasmakują Wam pierogi z mięsem i kapustą kiszoną.
Teraz coś dla fanów mięs! Jesteście z nami? Koniecznie spróbujcie pysznej golonki duszonej w kiszonej kapuście. Smaczna i szybka przekąska? Polecamy Wam śledzia z kapustą kiszoną i kurkami. Ten zestaw z pewnością Was nie zawiedzie. Nie bójcie się eksperymentować, gotowanie to przede wszystkim dobra zabawa i pyszne jedzenie!
Komentarze (0)