Jak przyrządzić i przyprawić baraninę?
Baranina to szlachetne i wyjątkowo smaczne mięso, które często gości w kuchni polskiej. Choć cena tego produktu nie należy do najniższych, to jego walory zdecydowanie przekonują do zjedzenia! Jest jeden minus… Wielu osobom przeszkadza specyficzny zapach baraniny. Jak ją przyrządzić, aby wyeliminować jej charakterystyczny aromat? Czym doprawić to mięso?
Oczyszczanie mięsa
Chcecie, aby kupiona baranina zachwycała znakomitym smakiem, soczystością i aromatem, którym nikt się nie oprze? Zacznijcie od wyboru świeżego kawałka mięsa. Być może brzmi to banalnie, ale w tym wypadku warto postawić na jakość. Drugim krokiem jest dokładne oczyszczanie mięsa poprzez usunięcie z niego błonek oraz tłuszczu. To właśnie one odpowiadają za charakterystyczny zapach. Pamiętajcie! Nie wystarczy usunięcie tłuszczu z zewnątrz, musicie również wyciąć tkankowy tłuszcz wewnątrz baraniny. Chociaż ten proces brzmi skomplikowanie, to w rzeczywistości jest niezwykle prosty. Powodzenia!
Moczenie mięsa
Po dokładnym umyciu mięsa pod bieżącą, ciepłą wodą warto namoczyć je w maślance lub w mleku. Aby proces był skuteczny, zaleca się moczenie baraniny nawet przez dwa dni.
Jak przyprawić baraninę?
W przyrządzaniu soczystego i aromatycznego mięsa niezwykle ważne są również przyprawy. To właśnie one odpowiadają za smak baraniny. Jak przyprawić ją do pieczenia? Zapewne w swoich kuchennych zapasach macie wiele dodatków, które sprawdzą się doskonale. Postawcie na klasykę, czyli rozmaryn, tymianek, czosnek oraz kmin rzymski.
Nasze przepisy na baraninę
Wiecie już, jak przygotować baraninę. Wykorzystajcie tę wiedzę w kuchni i cieszcie się tym szlachetnym mięsem w Waszym jadłospisie. Sprawdźcie nasze przepisy.
Deluxe burger z baraniny to danie o wyjątkowo ciekawym smaku. W przepisie znajdziecie m.in. żurawinę, syrop klonowy oraz młody szpinak. Pycha!
A dla fanów meksykańskiej kuchni polecamy burrito z baraniną. Przyrządźcie je na obiad, a zbierzecie pochwały od wszystkich domowników.
Baranina madras jest mięsną potrawką, którą skomponujecie z ryżem, kaszą lub innymi składnikami. W wersji solo smakuje również bardzo dobrze.
Na koniec nie może zabraknąć naszego popisowego numeru, czyli baraniny duszonej w pomidorach. Ten smak, soczystość i aromat nie mają sobie równych. Spróbujecie?
Komentarze (0)