Jak suszyć zioła w piekarniku? Suszenie w domu krok po kroku

Suszenie to doskonały sposób na konserwację ziół. Ten proces wcale nie zajmuje dużo czasu i każdy może przeprowadzić go w domu! Wystarczy mieć piekarnik, który jest idealnym rozwiązaniem, aby wykonać to zadanie! Jak suszyć zioła w domowych warunkach? Ile powinna wynosić temperatura w piekarniku, aby proces się udał? Zostańcie z nami i poznajcie odpowiedzi na te pytania. Zapraszamy!

Przygotowanie ziół do suszenia

Suszenie ziół jest bardzo starą metodą konserwacji żywności, która przetrwała do dziś. Wcale nas to nie dziwi, ponieważ w łatwy sposób można przedłużyć ich przydatność do spożycia. Być może sami hodujecie lub zbieracie zioła i chcecie cieszyć się ich aromatem przez dłuższy czas? Jeżeli tak, to suszenie będzie znakomitym pomysłem! Poznajcie nasze wskazówki, dzięki którym ten proces nie sprawi Wam żadnych trudności. Zanim jednak dowiecie się, jak suszyć zioła, to najpierw musicie je odpowiednio przygotować. O czym musicie pamiętać? Zioła najlepiej ususzyć zaraz po ich zebraniu, ponieważ mają wtedy najwięcej aromatu. Jeżeli są zakurzone, to opłuczcie je delikatnie wodą i osuszcie delikatnie ręcznikiem papierowym.

Jak suszyć zioła w piekarniku?

Suszenie ziół w piekarniku jest najbardziej uniwersalną metodą, ponieważ niemal każdy z nas posiada go w kuchni. Pamiętajcie jednak, że choć proces jest niezwykle prosty, jest on również czasochłonny. Trwa około 5 godzin! Wyłóżcie zioła na blasze do pieczenia i umieśćcie ją w piekarniku nagrzanym do 40 stopni Celsjusza. Nie próbujcie podkręcać temperatury, ponieważ to nie przyspieszy procesu. Efektem mogą być spalone zioła, a tego nie chcemy. Cierpliwość jest w tym przypadku bardzo wskazana! Czy można suszyć zioła w innych urządzeniach? Z pomocą przychodzi również suszarka.

Jak suszyć zioła w suszarce?

Jeżeli macie w swoim domu suszarkę, możecie wykorzystać ją do procesu suszenia ziół. W jakiej temperaturze to robić? Jeżeli Wasza suszarka ma regulator, to wybierzcie 35 stopni Celsjusza. Regularnie sprawdzajcie stan ziół i proces suszenia. Sami musicie zdecydować, kiedy będą gotowe do wyjęcia. Zazwyczaj proces trwa około 4 godzin – jest to zbliżony czas do suszenia ziół w piekarniku. Po upływie wspomnianego czasu, należy wyciągnąć zioła i odpowiednio je przechowywać. Co wybrać – słoiki a może woreczki? Podpowiadamy, gdzie zioła najlepiej zachowają swój aromat. Polecamy ceramiczne lub szklane pojemniki, które nie przepuszczają wilgoci. Wybierzcie je, a będziecie mieć pewność, że zioła zachowają swoje właściwości.

Wykorzystanie ziół w kuchni

Jak suszyć zioła w domu? To już wiecie! Poznajcie nasze receptury na wykorzystanie aromatycznych ziół. Jesteście ciekawi, co dla Was przygotowaliśmy? Zapraszamy!

Ziemniaki z tymiankiem to prawdziwy strzał w dziesiątkę! Podajcie je w towarzystwie pieczonego mięsa, a wszyscy będą zachwyceni. Do przygotowania tej potrawy doskonałym dodatkiem będą suszone zioła.

Żurek staropolski z grzybami to potrawa, którą jemy nie tylko od święta! Odnajdźcie w swoich słoiczkach suszone przyprawy i zadbajcie o aromat tej pysznej zupy.

A dla fanów zagranicznej kuchni polecamy cukinię w stylu śródziemnomorskim. Doprawcie ją suszonym oregano, a później cieszcie się niepowtarzalnym aromatem i smakiem.

Lubicie chłodne dni? Przedstawiamy jesień na talerzu, czyli makaron z grzybami! Ciężko oprzeć się tej propozycji, szczególnie gdy użyjecie do niej suszonych ziół. Życzymy smacznego!