Jak zamrozić maliny na zimę? Czy można to robić?

Jeżeli chcecie cieszyć się smakiem malin nawet w zimie, to mrożenie będzie najlepszym sposobem na przedłużenie świeżości tych sezonowych specjałów. Warto jednak dowiedzieć się, jak prawidłowo zabrać się za ten proces, aby owoce nie straciły swoich właściwości. Czy mrożenie malin jest bezpieczne? Jak przechowywać je na zimę? Zostańcie z nami i poznajcie odpowiedzi na te pytania. Zapraszamy!

Czy można mrozić maliny?

Mrożenie owoców i warzyw to temat, który wśród wielu osób budzi kontrowersje. Zupełnie niepotrzebnie, ponieważ cały proces jest całkowicie bezpieczny i pozwala na przedłużenie trwałości i do pewnego stopnia świeżości ulubionych produktów. Jak mrozić maliny? W przypadku tych owoców warto wybrać egzemplarze, które są jędrne i świeże. Dokładnie przejrzyjcie wszystkie maliny i wyrzućcie te robaczywe lub zepsute do kosza. Musicie również pamiętać, że owoce mogą sklejać się w zamrażarce. Właśnie dlatego przygotowaliśmy dla Was kilka praktycznych porad, które pozwolą Wam cieszyć się w zimie malinami o idealnej konsystencji i smaku. Jesteście ciekawi? Zaczynamy!

Jak mrozić maliny na zimę?

Przechodzimy do najważniejszego procesu, czyli mrożenia malin. Najpierw dokonajcie selekcji owoców, pozostawiający tylko najładniejsze maliny. Jak zamrozić świeże maliny? Wyłóżcie owoce na tacce i schowajcie je do zamrażalnika. Po upływie kilku godzin przesypcie maliny do woreczków, ponieważ wtedy na pewno się nie skleją. Możecie przechowywać je w urządzeniu nawet do roku!

Jak mrozić maliny z cukrem?

Jeżeli chcecie osłodzić sobie chłodne i zimowe dni, to możecie włożyć do zamrażarki maliny z cukrem. Ten prosty przetwór będzie doskonałą przekąską dla wszystkich osób tęskniących za latem. W czym mrozić maliny z cukrem? Przygotujcie duży słoik i zapełnijcie go owocami do połowy. Później wsypcie do niego 2 łyżki cukru, zamknijcie i potrząsajcie, aż wymieszacie całość. Wypełnijcie słoik malinami do pełna, jednak zostawcie odrobinę przestrzeni, ponieważ zamrożone owoce mogą zwiększyć swoją objętość. Zamknijcie słoiczek, włóżcie go do zamrażarki i wyjmijcie, gdy najdzie Was ochota na coś słodkiego. Maliny z cukrem to strzał w dziesiątkę na zimowe dni. Spróbujecie?

Nasze przepisy w Waszych domach

Wiecie już, jak zamrozić maliny. Wykorzystajcie tę wiedzę i użyjcie owoców w zimie. Do czego je dodać? Przychodzimy z propozycjami i gotowymi przepisami, których smak z pewnością przypadnie Wam do gustu.

Deser z kaszą manną i malinami nie ma sobie równych. To idealna propozycja dla wszystkich łasuchów i nie tylko! Jesteśmy pewni, że taki specjał zasmakuje każdemu.

Rolada z bitą śmietaną i malinami sprawdzi się jako ciasto na większej uroczystości. Smak soczystych malin w puszystej roladzie zaskoczy Waszych gości!

Przekładańce malinowe z ciasta filo to nietypowy deser, który na długo zawita w Waszym menu. Oryginalny, szybki i smaczny – czego chcieć więcej? Pycha!

Fanom wytrawnych dań polecamy sałatkę z malinami i szpinakiem. To wybitne połączenie smaków pozytywnie Was zaskoczy. Udanego gotowania i powodzenia!