Jak zrobić salceson z głowizny? Jak go zrobić w butelce?

Salceson to wyrób, który cieszy się w Polsce ogromną popularnością i zachwyca podniebienia miłośników podrobów. Zdecydowanie nie może zabraknąć go na imieninowym czy urodzinowym stole. Jeżeli chcecie zaskoczyć gości tym specjałem z podrobów, to koniecznie zostańcie z nami. Podpowiadamy, jak zrobić salceson z głowizny z wykorzystaniem najprostszego narzędzia – butelki. Jesteście ciekawi? Zapraszamy!

Jak zrobić salceson? – składniki

Salceson to pyszna wędlina, którą z łatwością możemy znaleźć na sklepowych półkach. Znacznie lepiej smakuje jednak przygotowana w domu, ponieważ sami decydujemy jakich przypraw i o jakiej intensywności użyjemy! Jak zrobić salceson z głowizny? Podstawą tego przysmaku jest oczywiście mięso i podroby. Najpowszechniejsze i najsmaczniejsze są: głowizna wieprzowa oraz golonka. Oprócz tych mięs w przepisie muszą znaleźć się również warzywa, polecamy cebulę, marchewkę oraz pietruszkę. Całości dopełnią przyprawy: majeranek, czosnek, sól, pieprz oraz liść laurowy. Jak zrobić salceson ozorkowy? W niektórych recepturach zamiast głowizny znajdziecie właśnie ten podrób. Jeżeli zastanawiacie się, jak zrobić czarny salceson, to do receptury dodajcie również krew wieprzową, która odpowiada za ten charakterystyczny kolor. Śmiało wykorzystajcie podroby według Waszych preferencji smakowych.

Jak zrobić salceson domowy?

Wiecie już, z czego zrobiony jest salceson, dlatego teraz możemy przejść do procesu przygotowania tego smacznego wyrobu. Zaczynamy!

  • W dużym garnku gotujcie warzywa, przyprawy oraz mięso. Wyłączcie, gdy mięso zacznie odchodzić od kości i się rozpadać.
  • Jak zrobić salceson z golonki? Wyjmijcie mięso z wywaru i pokrójcie je na mniejsze kawałki. Dodajcie do niego przeciśnięty przez praskę czosnek i dokładnie zamieszajcie.
  • Odcedźcie wywar, aby nie zostały w nim kawałki przypraw i odstawcie go na bok, aby ostygnął.
  • Nadszedł czas na najważniejszą część, czyli odpowiedzenie na pytanie – jak zrobić salceson w butelce. Najpierw dokładnie ją umyjcie, a później utnijcie w miejscu przed zwężeniem. Chodzi oczywiście o butelkę PET.
  • Wkładajcie mięso do butelki partiami, zalewając je pozostałym wywarem. Każdy kawałek wyrobu musi być przykryty płynem, dlatego dokładnie mieszajcie całość.
  • Tak przygotowany salceson schowajcie do lodówki, aż do całkowitego stężenia. Później wyjmijcie go z butelki i serwujcie!
  • Dlaczego parzymy salceson? W tym specjale zachodzi wtedy proces podobny do pasteryzacji. W przypadku wyrobów z butelki nie będziecie jednak musieli zastanawiać się, jak długo parzyć salceson. Ten proces jest zbędny!

Nasze przepisy w Waszych kuchniach

Salceson z czego jest? Poznaliście listę składników do przyrządzenia tego specjału. Popatrzcie na nasze przepisy, które ułatwią Wam serwowanie znakomitego salcesonu.

Jak zrobić domowy salceson z indyka? Wykorzystajcie do tego udziec drobiowy. Według naszych wskazówek zrobicie najlepszy salceson z głowizny. Zaserwujcie go ze świeżym chlebem na zakwasie, a efekty Was zachwycą. A może coś nietypowego? Polecamy miękki chleb z garnka!

Nie ma to jak smaczny salceson i ogórki konserwowe, które zachwycają aromatem. Zestawienie tych dwóch produktów to prawdziwy strzał w dziesiątkę! A dla fanów bardziej wyrazistych smaków mamy przepis na znakomite ogórki w musztardzie. Aromatyczne, chrupiące i wyjątkowo pyszne. Spróbujecie?