Pastrami - co to jest? Jak zrobić i z czym jeść?
Pastrami to wędlina, która od wielu lat cieszy podniebienia fanów mięs na całym świecie. Nic w tym dziwnego – ten ciekawy sposób przyrządzania wołowiny daje w kuchni najlepsze efekty. Co to pastrami? Jak zrobić i z czym serwować, aby potrawa smakowała idealnie? Jeżeli chcecie poszerzyć swoje menu o ten mięsny przysmak, to koniecznie zostańcie z nami. Przygotowaliśmy dla Was najważniejsze informacje na temat znakomitego pastrami. Zapraszamy!
Pastrami - co to?
Wszyscy miłośnicy mięs powinni znać odpowiedź na pytanie: pastrami co to jest? Przychodzimy z odpowiedzią i dokładnym opisem tego specjału! Pastrami to mięso przygotowywane jest według następujących etapów: solone, peklowane oraz wędzone. Przysmak ten początkowo znany był w Rumunii, a później zyskał również popularność w Stanach Zjednoczonych. Co to jest pastrami? Później już cały świat dowiedział się o tym specjale i obecnie jest on podawany na całym świecie. Pastrami charakteryzuje się delikatnie pikantnym, intensywnym smakiem. Zawdzięczamy go nutom dymu, które przenikają przez mięso podczas procesu wędzenia. Warto również wspomnieć o konsystencji pastrami. Mięso przygotowywane tą metodą jest niezwykle soczyste, wilgotne i delikatne. Czy pastrami jest surowe? Zdecydowanie nie, jednak kawałki wołowiny mogą mieć intensywnie czerwony kolor. Podpowiadamy, jak go uzyskać!
Jak zrobić pastrami?
Przygotowanie pastrami w domu jest możliwe, jednak musicie pamiętać, że to bardzo czasochłonny proces. Do zrobienia tego przysmaku wykorzystujemy mostek wołowy. Pastrami z czego? Kiedyś bazą tego dania były gęsie piersi! Spróbowalibyście takiego specjału? Gwarantujemy, że pastrami z mięsa wołowego smakuje znacznie lepiej! Proces przygotowania zaczynamy od solenia kawałków, a później odsolenia ich i posypania dużą ilością ulubionych przypraw, np. czosnkiem, gorczycą i pieprzem. Mięso marynujemy w solance, a następnie wędzimy przez 2 dni. Po upływie czasu gotujemy kawałki na parze i pyszne pastrami ląduje na talerzach! Jak zrobić pastrami wołowe? Tak wygląda cały proces przyrządzania tego mięsa o doskonałym smaku.
Pastrami - z czym jeść?
Przyrządzenie pastrami to nie wszystko, warto również wiedzieć, z czym podawać to mięso. Klasycznie serwujemy je ze świeżym pieczywem, musztardą, ogórkami kiszonymi i innymi dodatkami. Pastrami jest również składnikiem ruben sandwich, czyli amerykańskiego tosta z kapustą i serem szwajcarskim. Przyrządźcie go w domu i poczujcie smaki USA we własnej kuchni! Pastrami doskonale smakuje również w towarzystwie burgerowej bułki, ale fani świeżych warzyw mogą dorzucić te kawałki mięsa do sałatki. Opcji macie naprawdę wiele! Co to jest pastrami wieprzowe? Ten rodzaj przysmaku przyrządzony z mostku wieprzowego możecie zaserwować z tymi samymi potrawami, a efekty miło Was zaskoczą. Smacznego!
Nasze przepisy w Waszych kuchniach
Z czego pastrami? Jesteście już specjalistami od tego przysmaku! Zobaczcie, z jakimi dodatkami go podawać. Smacznego!
Bułki do burgerów i świeże pastrami to duet doskonały. Koniecznie spróbujcie go w swojej kuchni i cieszcie się najlepszymi efektami. A może wolicie klasyczny chleb na zakwasie? I w tej wersji pastrami będzie zachwycać smakiem.
Soczyste pastrami możecie zaserwować w towarzystwie pysznego sosu musztardowego. Mięso nie będzie miało sobie równych. Drugą alternatywą jest sos barbecue. Idealny do mięs i pastrami. Pycha!
Komentarze (0)