Tranżerowanie – co to jest? Jakie mięso można tranżerować?
Czy spotkaliście się kiedyś z tranżerowaniem mięsa? Jeżeli nie, to ten artykuł jest właśnie dla Was! Wyjaśniamy, czym jest tranżerowanie i podpowiadamy, w jaki sposób wykonać je w domu. Dobre przyrządzenie i krojenie mięsa to nie lada sztuka, ale razem z nami może okazać się to banalnie proste. Zapraszamy!
Tranżerowanie – co to?
Tranżerowanie to fachowe porcjowanie oraz rozbieranie większych kawałków mięsa. Wyraz ten pochodzi od francuskiego słowa trancher. Jakie rodzaje mięs można poddać temu procesowi? Najczęściej wybór pada na drób, np. kurczaka i indyka, ale również ryby. Tranżerowaniem możemy nazwać również krojenie kawałków mięsa w niestandardowe kształty, np. słupki lub paski. Spotkaliście się kiedyś z takim procesem? Jeżeli nie to pora nadrobić zaległości. Dla niektórych tranżerowanie to prawdziwa, kulinarna sztuka, którą można oglądać podczas pokazów w restauracjach. Razem z nami nauczycie się tej czynności i wykorzystacie ją w swoim domu! Kto wie, może i Wy zrobicie pokaz dla swoich znajomych?
Tranżerowanie mięsa – nasze wskazówki
Poznajcie kilka wskazówek, które pozwolą Wam na perfekcyjne przygotowanie i porcjowanie mięsa. Zapoznajcie się z nimi i zostańcie mistrzami tranżerowania.
- Zadbajcie o narzędzia, którymi będziecie się posługiwać podczas tranżerowania mięsa. Przygotujcie drewnianą deskę, widelce. Pamiętajcie również o dobrze naostrzonych nożach!
- Tranżerowane mięso powinno być gorące! Po ostygnięciu proces może być znacznie trudniejszy do przeprowadzenia.
- Zadbajcie o estetykę, porcjowane kawałki powinny być ustawione równo na talerzu.
- Poziom trudności tranżerowania jest zależny od rodzaju mięsa. Zacznijcie od wołowiny, która dobrze sprawdzi się na sam początek, by poznać sam proces.
Tranżerowanie drobiu – od czego zacząć?
Jednym z najbardziej popularnych rodzajów mięs do tranżerowania jest drób. Wybierając kurczaka, musicie być bardzo ostrożni, ponieważ zawiera on wiele kości, które mogą się złamać i dostać bezpośrednio do mięsa. Z jednej porcji drobiu otrzymacie aż 8 kawałków: 2 skrzydełka, 2 piersi, 2 udka oraz 2 podudzia. Tranżerowany kurczak sprawdzi się więc doskonale podczas spotkania ze znajomymi – połączycie duże porcje z efektownym sposobem podania mięsa.
Mięsne potrawy – co wybrać?
Odpowiedź na pytanie, co to jest tranżerowanie mięsa, nie powinna sprawić Wam trudności. Poznajcie kilka znakomitych potraw, dzięki którym będziecie mogli wykazać się swoją wiedzą.
Czy są z nami miłośnicy pysznych steków? Jeżeli tak, to nasze propozycje z pewnością przypadną Wam do gustu. Już teraz możecie podać je gościom w efektowny sposób, dzięki tranżerowaniu mięs. W szczególności polecamy Wam stek z pieczonym topinamburem. Ciężko oprzeć się takiemu połączeniu! Chcecie przygotować smaczne mięso w 30 minut? Koniecznie spróbujcie czarnego steka, który zachwyca smakiem. Pieczona wołowina z migdałami w winnym sosie świetnie sprawdzi się na początku Waszej drogi z tranżerowaniem. Ta propozycja nie tylko dobrze smakuje, ale również będzie zachwycać na talerzu.
Nie zapomnieliśmy o zwolennikach mięsa drobiowego. Polecamy Wam spróbowanie aromatycznego indyka na parze w ziołach. Jesteśmy pewni, że będziecie zachwyceni! Tradycyjny kurczak zawsze dobrze się sprawdza jako propozycja obiadowa. Co powiecie na małe urozmaicenie? Kurczak nadziewany z pewnością zostanie w Waszym menu na dłużej. Każdą z tych propozycji możecie porcjować w profesjonalny sposób. Smacznego!
Komentarze (0)