Tranżerowanie – co to jest? Jakie mięso można tranżerować?

Czy spotkaliście się kiedyś z tranżerowaniem mięsa? Jeżeli nie, to ten artykuł jest właśnie dla Was! Wyjaśniamy, czym jest tranżerowanie i podpowiadamy, w jaki sposób wykonać je w domu. Dobre przyrządzenie i krojenie mięsa to nie lada sztuka, ale razem z nami może okazać się to banalnie proste. Zapraszamy!

Tranżerowanie – co to?

Tranżerowanie to fachowe porcjowanie oraz rozbieranie większych kawałków mięsa. Wyraz ten pochodzi od francuskiego słowa trancher. Jakie rodzaje mięs można poddać temu procesowi? Najczęściej wybór pada na drób, np. kurczaka i indyka, ale również ryby. Tranżerowaniem możemy nazwać również krojenie kawałków mięsa w niestandardowe kształty, np. słupki lub paski. Spotkaliście się kiedyś z takim procesem? Jeżeli nie to pora nadrobić zaległości. Dla niektórych tranżerowanie to prawdziwa, kulinarna sztuka, którą można oglądać podczas pokazów w restauracjach. Razem z nami nauczycie się tej czynności i wykorzystacie ją w swoim domu! Kto wie, może i Wy zrobicie pokaz dla swoich znajomych?

Tranżerowanie mięsa – nasze wskazówki

Poznajcie kilka wskazówek, które pozwolą Wam na perfekcyjne przygotowanie i porcjowanie mięsa. Zapoznajcie się z nimi i zostańcie mistrzami tranżerowania.

  1. Zadbajcie o narzędzia, którymi będziecie się posługiwać podczas tranżerowania mięsa. Przygotujcie drewnianą deskę, widelce. Pamiętajcie również o dobrze naostrzonych nożach!
  2. Tranżerowane mięso powinno być gorące! Po ostygnięciu proces może być znacznie trudniejszy do przeprowadzenia.
  3. Zadbajcie o estetykę, porcjowane kawałki powinny być ustawione równo na talerzu.
  4. Poziom trudności tranżerowania jest zależny od rodzaju mięsa. Zacznijcie od wołowiny, która dobrze sprawdzi się na sam początek, by poznać sam proces.

Tranżerowanie drobiu – od czego zacząć?

Jednym z najbardziej popularnych rodzajów mięs do tranżerowania jest drób. Wybierając kurczaka, musicie być bardzo ostrożni, ponieważ zawiera on wiele kości, które mogą się złamać i dostać bezpośrednio do mięsa. Z jednej porcji drobiu otrzymacie aż 8 kawałków: 2 skrzydełka, 2 piersi, 2 udka oraz 2 podudzia. Tranżerowany kurczak sprawdzi się więc doskonale podczas spotkania ze znajomymi – połączycie duże porcje z efektownym sposobem podania mięsa.

Mięsne potrawy – co wybrać?

Odpowiedź na pytanie, co to jest tranżerowanie mięsa, nie powinna sprawić Wam trudności. Poznajcie kilka znakomitych potraw, dzięki którym będziecie mogli wykazać się swoją wiedzą.

Czy są z nami miłośnicy pysznych steków? Jeżeli tak, to nasze propozycje z pewnością przypadną Wam do gustu. Już teraz możecie podać je gościom w efektowny sposób, dzięki tranżerowaniu mięs. W szczególności polecamy Wam stek z pieczonym topinamburem. Ciężko oprzeć się takiemu połączeniu! Chcecie przygotować smaczne mięso w 30 minut? Koniecznie spróbujcie czarnego steka, który zachwyca smakiem. Pieczona wołowina z migdałami w winnym sosie świetnie sprawdzi się na początku Waszej drogi z tranżerowaniem. Ta propozycja nie tylko dobrze smakuje, ale również będzie zachwycać na talerzu.

Nie zapomnieliśmy o zwolennikach mięsa drobiowego. Polecamy Wam spróbowanie aromatycznego indyka na parze w ziołach. Jesteśmy pewni, że będziecie zachwyceni! Tradycyjny kurczak zawsze dobrze się sprawdza jako propozycja obiadowa. Co powiecie na małe urozmaicenie? Kurczak nadziewany z pewnością zostanie w Waszym menu na dłużej. Każdą z tych propozycji możecie porcjować w profesjonalny sposób. Smacznego!