Zapiekanki
Jeśli szukasz przepisu na jesienny obiad z warzyw, wybierz zapiekankę. Gorące danie, które wypełni kuchnię przyjemnym zapachem, to dobry sposób na wspólny posiłek. Jakie składniki wybrać? Korzystaj z sezonowych produktów, wybierając np. dynię. Pieczona smakuje wyjątkowo dobrze: jest delikatna, słodka, lekko orzechowa. Podkreśl jej smak i skrop lekko oliwą przed włożeniem do piekarnika. Przyrządź ją w formie aromatycznej zapiekanki z dyni. Jeśli szykujesz niedzielny obiad, to pasować będzie także mięso mielone zapiekane z kalafiorem. Podaj je z łagodnym serowym sosem lub dodaj mu ostrości polewą paprykową. Pasować będzie również pikantna pomidorowa. Zapiekanka ziemniaczano-wołowa to także propozycja odpowiednia na niedzielny obiad jesienią. Piecz ją tak długo, by ziemniaczany wierzch stał się rumiany i chrupiący.
Mięso
Nasze inspiracje na jesienny obiad to także soczyste pieczenie: kurczak w całości lub nadziewany schab. Planując uroczysty posiłek, weź pod uwagę pieczeń wieprzową po myśliwsku. Marynowana w startych warzywach korzeniowych: pietruszce, selerze, marchewce, wspaniale prezentuje się na talerzu, nawiązując do jesiennej kolorystyki. Podaj do niej zasmażaną kapustę i dopełnij nią smak dania. Podczas pieczenia mięs także korzystaj z sezonu na dynię. Pieczona karkówka z dynią po meksykańsku to ciekawe połączenie – słodkawe warzywo świetnie bowiem podkreśla smak wieprzowiny. Jeśli tylko pozwoli na to pogoda, nie kończ sezonu grillowego. Słoneczne popołudnie, nawet jeśli chłodne, to dobry czas, by przygotować opiekane szaszłyki wołowe z papryką i rozmarynem. Użyj do nich warzyw w różnych kolorach: czerwonym, żółtym i zielonym.
Wegetariańska jesień
Jesienny obiad dla wegetarian? Nie tylko wiosną i latem przyrządzisz warzywne dania z sezonowych produktów. Wykorzystaj dostępność bakłażanów i cukinii. Połącz je z marchewką, cebulą, świeżym imbirem oraz orientalnymi przyprawami. Otrzymasz w ten sposób warzywa po indyjsku. To kolorowe danie podawaj z makaronem, ryżem lub kromką świeżego pieczywa. Z kolei grillowany bakłażan z czosnkiem zastąpi klasyczne kotlety. Serwuj go z ziemniakami i surówką. Do grillowania nadadzą się też plastry cukinii oraz połówki papryki.
Faszerowane warzywa
Zarówno bakłażany, jak i cukinie, pomidory oraz papryka świetnie nadają się do nadziewania i doskonale łączą się z wieloma smakami. Masz wiele możliwości ich przyrządzenia: wybór odpowiedniego nadzienia, mięsa, ryżu, przypraw. Faszerowany bakłażan a` la gyros smaczny będzie nie tylko z kurczakiem. Pasuje do niego każdy rodzaj mięsa, np. wołowina i mięso mielone. Gotowe danie posyp startym żółtym serem lub polej czosnkowym sosem.
Kiedy nadchodzi jesień, zaopatrz swoją kuchnię w sezonowe produkty. Poznaj nasze inspiracje na niedzielny obiad jesienią i eksperymentuj z różnymi przyprawami i ziołami. Przygotuj warzywne zapiekanki na sposób orientalny, dodając do nich curry oraz imbir. Do szaszłyków użyj natomiast kawałków boczku, dyni i cukinii. Niech Twój niedzielny obiad jesienią będzie smaczny i nietypowy.