Bezglutenowe ciasto ze śliwkami
NOWY PRZEPIS
łatwe
2175 osób zapisało

Składniki
100 gramów
120 gramów
150 gramów
140 gramów
3 sztuki
1 łyżeczka
0.5 łyżeczki
250 gramów
1 łyżka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Masło ucieramy z cukrem na puszystą masę.

Krok 2
Oddzielamy białka od żółtek. Dodajemy do masy po jednym żółtku cały czas ucierając.

Krok 3
Orzechy włoskie mielimy na mąkę. Dodajemy do masy jajecznej. Mąkę ryżowa mieszamy z cynamonem oraz proszkiem do pieczenia i również dodajemy do ciasta.

Krok 4
Białka ubijamy na sztywną piane. Dodajemy do ciasta nie mieszając zbyt długo.

Krok 5
Przelewamy ciasto do formy wyłożonej papierem do pieczenia.

Krok 6
Z wierzchu dekorujemy połówkami śliwek. Pieczemy w temp. 170 C ok 50 min. Studzimy. Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.


Dobra rada:
Po przyrządzeniu obiadu zostało ci trochę orzechów włoskich? Skomponuj z nich własne musli – dodaj do nich bakalie oraz suszone owoce i dosyp do mleka lub ulubionego jogurtu!
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Bezglutenowe ciasto ze śliwkami
Zapas mąki pszennej zazwyczaj pojawia się w spiżarniach wszystkich miłośników domowych wypieków. Jak pogodzić tę kulinarną pasję z dietą bezglutenową? Na początek proponujemy kruche ciasto bezglutenowe ze śliwkami, którego bazą jest mąka ryżowa. Będzie pysznie!
Dla kogo?
Część osób rezygnuje z glutenu ze względu na czynniki zdrowotne, część szuka różnorodności na talerzu. Dlatego bezglutenowe ciasto z mąki kukurydzianej z owocami dla każdego może być ciekawą odmianą od tradycyjnych wypieków.
Na jaką okazję?
Bez problemu udowodnicie znajomym, że dieta bezglutenowa może być różnorodna i smaczna. Owocowe ciasto bez glutenu będzie robić furorę na wszystkich przyjęciach.
Czy wiesz, że?
Mąka ryżowa najczęściej produkowana jest z ryżu białego i brązowego. Chętne wykorzystywane są również ryż jaśminowy oraz basmati.
Dla urozmaicenia:
Podczas kulinarnych eksperymentów warto wypróbować w bezglutenowym cieście mąkę kokosową.