Przepisy na Ciasta bez laktozy
5 przepisów
Filtrowanie: wyczyść filtry
Sortowanie:
Ciekawostki i porady
Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcej
Ciasta bez laktozy
Najprościej rzecz ujmując, laktoza znajduje się w mleku i produktach mlecznych. Potrzeba jej wyeliminowania, wynika z różnych przyczyn. Zwykle do głosu dochodzą kwestie zdrowotne lub chęć wprowadzenia w pełni roślinnego jadłospisu. Trudno wam wyobrazić sobie domowe wypieki bez mleka, maślanki lub kefiru? To tylko pozory! Istnieje sporo sprytnych trików i zamienników, które pozwolą na upieczenie ciasta bez laktozy. Nie wierzycie? Sprawdźcie to w praktyce!
Dla kogo?
Przepisy na ciasta bez laktozy będą nieodzowne dla wszystkich, którzy zmagają się z nietolerancją tego składnika. W końcu jedzenie powinno być wyłącznie przyjemnością, bez narażania się na komplikacje.
Na jaką okazję?
Podwieczorek albo weekendowe przyjęcie – przekąska na słodko jest w tych okolicznościach nieodzowna. Organizując większą imprezę, miejcie w zapasie chociaż jedno ciasto bez laktozy, by żaden z gości nie poczuł się pominięty. Może się wydawać, że święta to żywieniowa katorga dla osób, które zdecydowały się na wykluczenie z menu produktów pochodzenia zwierzęcego. Okazuje się, że bez laktozy da się przygotować popisowe babki, mazurki, torty i kruche ciasteczka.
Czy wiesz, że?
Współcześnie zastąpienie mleka jest prostsze, niż mogłoby się wydawać. Na rynku dostępne są liczne alternatywy w postaci napojów roślinnych. Część z nich można przygotować samodzielnie we własnej kuchni. Do najbardziej popularnych produktów należą napoje: ryżowe, sojowe, migdałowe, kokosowe oraz owsiane.
Dla urozmaicenia:
Do swojego programu słodkości bez laktozy warto włączyć również przepis na naleśniki. Mogą występować w jadalni w charakterze słodkiego śniadania i popołudniowej przekąski. W ich recepturze także wykorzystacie napoje roślinne.