Ciasta biszkoptowe z galaretką - przepisy | Przepisy.pl | Przepisy.pl pixel

Przepisy na Biszkopty z galaretką

4 przepisy

Filtrowanie i sortowanie
Zamknij filtr
Filtrowanie:Sortowanie:

Filtrowanie: wyczyść filtry

Sortowanie:

logo przepisy.pl

Ciekawostki i porady

Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!

Czytaj więcej

Kanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Biszkopty z galaretkąBiszkopty z galaretką

Delikatny, puszysty biszkopt z owocową galaretką o różnych smakach i kolorach to połączenie, dzięki któremu powstać może wiele pysznych deserów. Wzbogać je dodatkiem świeżych owoców, bitej śmietany lub budyniowej masy – możliwości jest wiele, a te przepisy dostarczą Ci świetnych inspiracji. Na początek warto jednak poznać sprawdzone sposoby na udany biszkopt. Najczęściej będziesz potrzebować tylko kilku podstawowych składników, a więc: mąki tortowej, jajek i cukru, zwykle także kostki do pieczenia. Aby urozmaicić smak biszkoptu, możesz do niego dodać trochę drobno zmielonych orzechów lub kakao. Pamiętaj jednak, aby zmniejszyć wtedy odpowiednio ilość mąki, bo ciasto stanie się zbyt twarde. Biszkopt wstawiaj zawsze do nagrzanego już piekarnika i nie otwieraj jego drzwiczek podczas pieczenia, jeśli nie chcesz, żeby ciasto opadło. Prosty placek z galaretką przygotujesz, wylewając ją na wierzch upieczonego już biszkoptowego spodu. Galaretka musi być odrobinę stężała, aby nie wchłonęło jej ciasto. Ułóż w niej także świeże owoce, np. maliny lub jagody. Wyjątkowo smaczny wypiek powstanie, jeśli między biszkoptem a galaretką rozsmarujesz warstwę budyniowej masy. Przygotujesz ją, ucierając ugotowany na pełnotłustym mleku i przestudzony budyń malinowy z kostką do pieczenia. Inspirowane tytułowym bohaterem popularnego filmu animowanego ciasto Shrek przypadnie do gustu nie tylko najmłodszym. Użyta do przełożenia biszkoptu zielona masa zawdzięcza swój kolor sokowi zmiksowanemu z budyniem i kostką do pieczenia, a wierzch ciasta zdobi także zielona galaretka o smaku kiwi, udekorowana kawałkami tych owoców. Jeśli chcesz przyrządzić coś słodkiego w ekspresowym tempie, koniecznie wypróbuj przepis na brzoskwiniowy deser. Nie musisz piec do niego spodu, gdyż wykorzystasz gotowe okrągłe ciastka-biszkopty. Będą one zanurzone w masie, którą przygotujesz z kostki do pieczenia, galaretek brzoskwiniowych oraz brzoskwiń z puszki. Do dekoracji użyj różnokolorowych żelków. Skorzystaj z naszych przepisów na wypieki i desery z biszkoptem oraz galaretką.