Przepisy na Biszkopty z galaretką
4 przepisy
Filtrowanie: wyczyść filtry
Sortowanie:
Ciekawostki i porady
Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcej
Biszkopty z galaretką
Delikatny, puszysty biszkopt z owocową galaretką o różnych smakach i kolorach to połączenie, dzięki któremu powstać może wiele pysznych deserów. Wzbogać je dodatkiem świeżych owoców, bitej śmietany lub budyniowej masy – możliwości jest wiele, a te przepisy dostarczą Ci świetnych inspiracji. Na początek warto jednak poznać sprawdzone sposoby na udany biszkopt. Najczęściej będziesz potrzebować tylko kilku podstawowych składników, a więc: mąki tortowej, jajek i cukru, zwykle także kostki do pieczenia. Aby urozmaicić smak biszkoptu, możesz do niego dodać trochę drobno zmielonych orzechów lub kakao. Pamiętaj jednak, aby zmniejszyć wtedy odpowiednio ilość mąki, bo ciasto stanie się zbyt twarde. Biszkopt wstawiaj zawsze do nagrzanego już piekarnika i nie otwieraj jego drzwiczek podczas pieczenia, jeśli nie chcesz, żeby ciasto opadło. Prosty placek z galaretką przygotujesz, wylewając ją na wierzch upieczonego już biszkoptowego spodu. Galaretka musi być odrobinę stężała, aby nie wchłonęło jej ciasto. Ułóż w niej także świeże owoce, np. maliny lub jagody. Wyjątkowo smaczny wypiek powstanie, jeśli między biszkoptem a galaretką rozsmarujesz warstwę budyniowej masy. Przygotujesz ją, ucierając ugotowany na pełnotłustym mleku i przestudzony budyń malinowy z kostką do pieczenia. Inspirowane tytułowym bohaterem popularnego filmu animowanego ciasto Shrek przypadnie do gustu nie tylko najmłodszym. Użyta do przełożenia biszkoptu zielona masa zawdzięcza swój kolor sokowi zmiksowanemu z budyniem i kostką do pieczenia, a wierzch ciasta zdobi także zielona galaretka o smaku kiwi, udekorowana kawałkami tych owoców. Jeśli chcesz przyrządzić coś słodkiego w ekspresowym tempie, koniecznie wypróbuj przepis na brzoskwiniowy deser. Nie musisz piec do niego spodu, gdyż wykorzystasz gotowe okrągłe ciastka-biszkopty. Będą one zanurzone w masie, którą przygotujesz z kostki do pieczenia, galaretek brzoskwiniowych oraz brzoskwiń z puszki. Do dekoracji użyj różnokolorowych żelków. Skorzystaj z naszych przepisów na wypieki i desery z biszkoptem oraz galaretką.