Borówki amerykańskie z jogurtem i płatkami jęczmiennymi przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Borówki amerykańskie z jogurtem i płatkami jęczmiennymi

Autor: dr Ewa Rychlik

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
46 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
10 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

6 osób wydrukowało

Pobierz pdf

6 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

560 gramów

800 gramów

8 łyżek

4 łyżeczki

Przygotowanie krok po kroku

Wartości odżywcze

Krok 1

Borówki amerykańskie umyj, osusz. Płatki jęczmienne zalej gorącą wodą, odstaw na kilka minut, żeby napęczniały.

Borówki amerykańskie z jogurtem i płatkami jęczmiennymi - Krok 1

Krok 2

Jogurt wymieszaj z miodem.

Borówki amerykańskie z jogurtem i płatkami jęczmiennymi - Krok 2

Krok 3

W pucharku ułóż warstwami borówki, płatki i jogurt.

Borówki amerykańskie z jogurtem i płatkami jęczmiennymi - Krok 3
dr Ewa Rychlik

Dobra rada:

Posiłek jest dobrym źródłem: potasu, wapnia, fosforu, witaminy B2, witaminy B12.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Borówki amerykańskie z jogurtem i płatkami jęczmiennymi - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Borówki amerykańskie z jogurtem i płatkami jęczmiennymi - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Borówki amerykańskie z jogurtem i płatkami jęczmiennymi - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Borówki amerykańskie z jogurtem i płatkami jęczmiennymi - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Borówki amerykańskie z jogurtem i płatkami jęczmiennymi - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Borówki amerykańskie z jogurtem i płatkami jęczmiennymi - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Borówki amerykańskie z jogurtem i płatkami jęczmiennymi - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Borówki amerykańskie z jogurtem i płatkami jęczmiennymi - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Szlachetna i soczysta gęś doskonale podkreśla rangę każdej uroczystości. Często przygotowuje się ją w całości, ale zdarzają się kameralne przyjęcia, podczas których tak duża ilość mięsa nie jest potrzebna. Jeśli nie chcemy rezygnować z tego wyjątkowego rarytasu, dobrze jest postawić na mniejsze kawałki. Pierś nadaje się do tego znakomicie. Jak przyrządzić pierś z gęsi, by podkreślić wyśmienity smak mięsa? Od czego zacząć? Podpowiadamy, jak zamarynować gęś krok po kroku!

Czytaj więcej

Polędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać? Wszystkiego dowiesz się z naszego poradnika dotyczącego tego, jak długo dusić polędwiczki wieprzowe.

Czytaj więcej