Bugnes, czyli drożdżowe faworki z Francji

Autor: Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

9

0 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
- min.
ilość porcji
10 os.
Drukuj

4 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

87 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

ciasto:

500 gramów

100 gramów

0.33 szklanki

60 gramów

7 gramów

3 szczypty

3 sztuki

1 łyżeczka

dodatkowo:

1 litr

3 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Do miski wsyp mąkę, suszone drożdże, cukier i sól, wymieszaj. Następnie dodaj jajka, ciepłe mleko i olejek pomarańczowy. Wszystko razem wyrabiaj około 10 minut dodając partiami miękką Kasię.

Bugnes, czyli drożdżowe faworki z Francji - Krok 1

Krok 2

Ciasto uformuj w kulę, umieść w misce i odstaw na godzinę lub dwie w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto jeszcze raz zagnieć, by je lekko odpowietrzyć.

Bugnes, czyli drożdżowe faworki z Francji - Krok 2

Krok 3

Na podsypanym mąką stole rozwałkuj ciasto na grubość 3-5 mm i potnij na "diamenty" (romby).

Bugnes, czyli drożdżowe faworki z Francji - Krok 3

Krok 4

W każdym ciastku wykonaj w środku nacięcie, a następnie przeciągnij jeden róg przez otwór w ciastku (podobnie jak w polskich faworkach).

Bugnes, czyli drożdżowe faworki z Francji - Krok 4

Krok 5

W głębokiej patelni lub garnku rozgrzej olej, wrzucaj po kilka bugnesów i smaż z obu stron, aż staną się rumiane. Osącz na papierowym ręczniku, a następnie oprósz cukrem pudrem.

Bugnes, czyli drożdżowe faworki z Francji - Krok 5
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Bugnes, czyli drożdżowe faworki z Francji - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Bugnes, czyli drożdżowe faworki z Francji - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Bugnes, czyli drożdżowe faworki z Francji - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Bugnes, czyli drożdżowe faworki z Francji - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Bugnes, czyli drożdżowe faworki z Francji - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Bugnes, czyli drożdżowe faworki z Francji - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Bugnes, czyli drożdżowe faworki z Francji - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Trudno wyobrazić sobie ciepłe miesiące bez soczystych owoców. Co zrobić z truskawek, które najsmaczniejsze są na przełomie wiosny i lata? Przygotowaliśmy dla Ciebie 6 inspiracji, nie tylko na wypieki.

Czytaj więcej

Botwinka, czyli smaczna zupa, której oryginalnego smaku dodają wczesne buraki, to jedno z popularniejszych dań w sezonie wiosenno-letnim. Jest delikatna, ale jednocześnie charakterystyczna. Jak ugotować botwinkę? – przeczytasz w poradniku.

Czytaj więcej