
Składniki
1 sztuka
15 dekagramów
16 dekagramów
1 gram
15 dekagramów
1 sztuka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Przepis ten jest przeznaczony głównie dla wegetarian, którzy lubią eksperymentować w swojej kuchni. Ser przecieramy przez maszynkę lub ucieramy go w garnku. Wykładamy na stolnicę, dodajemy do tego mąkę, margarynę i żółtko. Wszystkie składniki siekamy dużym kuchennym nożem tak długo, aż utworzy się jednolita masa, konsystencja. Wyrabiamy ją jeszcze przez chwilę ręką i wynosimy ciasto na dwie, trzy godziny do dość zimnego pomieszczenia. Po upływie tego czasu wałkujemy ciasto na stolnicy na dość cienkie placuszki i małą szklanką wykrawamy ciasteczka. Na blasze posypanej lekko mąką smarujemy białkiem i pieczemy na złoty kolor. Po wyjęciu z pieca posypujemy cukrem-pudrem, wymieszanym z cukrem wanilinowym.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.
Czytaj więcejW sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.
Czytaj więcej