
Składniki
1 sztuka
15 dekagramów
16 dekagramów
1 gram
15 dekagramów
1 sztuka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Przepis ten jest przeznaczony głównie dla wegetarian, którzy lubią eksperymentować w swojej kuchni. Ser przecieramy przez maszynkę lub ucieramy go w garnku. Wykładamy na stolnicę, dodajemy do tego mąkę, margarynę i żółtko. Wszystkie składniki siekamy dużym kuchennym nożem tak długo, aż utworzy się jednolita masa, konsystencja. Wyrabiamy ją jeszcze przez chwilę ręką i wynosimy ciasto na dwie, trzy godziny do dość zimnego pomieszczenia. Po upływie tego czasu wałkujemy ciasto na stolnicy na dość cienkie placuszki i małą szklanką wykrawamy ciasteczka. Na blasze posypanej lekko mąką smarujemy białkiem i pieczemy na złoty kolor. Po wyjęciu z pieca posypujemy cukrem-pudrem, wymieszanym z cukrem wanilinowym.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcej





























