Ciasta z gruszką | Przepisy.pl pixel

Przepisy na Ciasta z gruszką

5 przepisów

Filtrowanie i sortowanie
Zamknij filtr
Filtrowanie:Sortowanie:

Filtrowanie: wyczyść filtry

Sortowanie:

logo przepisy.pl

Ciekawostki i porady

Szlachetna i soczysta gęś doskonale podkreśla rangę każdej uroczystości. Często przygotowuje się ją w całości, ale zdarzają się kameralne przyjęcia, podczas których tak duża ilość mięsa nie jest potrzebna. Jeśli nie chcemy rezygnować z tego wyjątkowego rarytasu, dobrze jest postawić na mniejsze kawałki. Pierś nadaje się do tego znakomicie. Jak przyrządzić pierś z gęsi, by podkreślić wyśmienity smak mięsa? Od czego zacząć? Podpowiadamy, jak zamarynować gęś krok po kroku!

Czytaj więcej

Polędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać? Wszystkiego dowiesz się z naszego poradnika dotyczącego tego, jak długo dusić polędwiczki wieprzowe.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Ciasta z gruszkąCiasta z gruszką

Ciasto z gruszkami to idealna propozycja dla miłośników owocowych wypieków. Są doskonałą alternatywą nie tylko dla jabłek oraz brzoskwiń, ale również innych owoców. Wypiek doskonale sprawdzi się zarówno na podwieczorek, jak i podczas różnego rodzaju przyjęć. Sposobów na jego przyrządzenie jest wiele – możesz go podać w formie tarty, prostego ucieranego ciasta lub przekładanego kremem (dobrym pomysłem będzie dodanie do niego masy budyniowej lub jogurtowej). Nic nie stoi na przeszkodzie, by gruszki łączyć również z innymi owocami, np. śliwkami, winogronami czy wspomnianymi jabłkami i brzoskwiniami. Gotowe ciasto podawaj na ciepło lub zimno, z dodatkiem bitej śmietany lub z kulkami waniliowych bądź czekoladowych lodów. Gruszki możesz wykorzystać m.in. do przygotowania ciasta serowego. Utarte żółtka połącz z miękką kostką do pieczenia, startą skórką z cytryny, mąką ziemniaczaną oraz zmielonym twarogiem. Otrzymaną w ten sposób masę przełóż do formy i ułóż na niej ćwiartki owoców. Doskonałym dodatkiem do ciasta serowo-gruszkowego będzie polewa, którą wykonasz na bazie płynnego miodu i posiekanych pistacji. Jeśli nie chcesz się ograniczać wyłącznie do jednego rodzaju owoców, koniecznie wypróbuj przepis na tartę gruszkową z winogronami (kawałki owoców polej podgrzaną konfiturą morelową wymieszaną z winogronami). Dobrym pomysłem będzie także przygotowanie ucieranego ciasta z imbirem. Oprócz niego, do utartej masy dodaj przesianą mąkę i proszek do pieczenia. Obrane i wydrążone owoce lekko ponacinaj, a następnie poukładaj na cieście, delikatnie wciskając w masę. Jeśli nie chcesz, by gruszki podczas pieczenia ściemniały, posmaruj je z wierzchu sokiem z cytryny. Nie zapomnij również o placku czekoladowym z gruszką oraz tarcie z owocami i masą migdałową (gotowe ciasto obsyp płatkami migdałowymi i podawaj razem z kulkami waniliowych lodów). Sprawdź nasze przepisy na pyszne ciasto z gruszkami. Wybierz jeden lub kilka, pobierz listę potrzebnych składników i do dzieła! Życzymy smacznego.