Przepisy na Ciasta bez laktozy
5 przepisów
Filtrowanie: wyczyść filtry
Sortowanie:
Ciekawostki i porady
Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!
Czytaj więcejKanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.
Czytaj więcej
Ciasta bez laktozy
Najprościej rzecz ujmując, laktoza znajduje się w mleku i produktach mlecznych. Potrzeba jej wyeliminowania, wynika z różnych przyczyn. Zwykle do głosu dochodzą kwestie zdrowotne lub chęć wprowadzenia w pełni roślinnego jadłospisu. Trudno wam wyobrazić sobie domowe wypieki bez mleka, maślanki lub kefiru? To tylko pozory! Istnieje sporo sprytnych trików i zamienników, które pozwolą na upieczenie ciasta bez laktozy. Nie wierzycie? Sprawdźcie to w praktyce!
Dla kogo?
Przepisy na ciasta bez laktozy będą nieodzowne dla wszystkich, którzy zmagają się z nietolerancją tego składnika. W końcu jedzenie powinno być wyłącznie przyjemnością, bez narażania się na komplikacje.
Na jaką okazję?
Podwieczorek albo weekendowe przyjęcie – przekąska na słodko jest w tych okolicznościach nieodzowna. Organizując większą imprezę, miejcie w zapasie chociaż jedno ciasto bez laktozy, by żaden z gości nie poczuł się pominięty. Może się wydawać, że święta to żywieniowa katorga dla osób, które zdecydowały się na wykluczenie z menu produktów pochodzenia zwierzęcego. Okazuje się, że bez laktozy da się przygotować popisowe babki, mazurki, torty i kruche ciasteczka.
Czy wiesz, że?
Współcześnie zastąpienie mleka jest prostsze, niż mogłoby się wydawać. Na rynku dostępne są liczne alternatywy w postaci napojów roślinnych. Część z nich można przygotować samodzielnie we własnej kuchni. Do najbardziej popularnych produktów należą napoje: ryżowe, sojowe, migdałowe, kokosowe oraz owsiane.
Dla urozmaicenia:
Do swojego programu słodkości bez laktozy warto włączyć również przepis na naleśniki. Mogą występować w jadalni w charakterze słodkiego śniadania i popołudniowej przekąski. W ich recepturze także wykorzystacie napoje roślinne.