Ciasta z brzoskwiniami | Przepisy.pl pixel

Przepisy na Ciasta z brzoskwiniami

5 przepisów

Filtrowanie i sortowanie
Zamknij filtr
Filtrowanie:Sortowanie:

Filtrowanie: wyczyść filtry

Sortowanie:

logo przepisy.pl

Ciekawostki i porady

Szlachetna i soczysta gęś doskonale podkreśla rangę każdej uroczystości. Często przygotowuje się ją w całości, ale zdarzają się kameralne przyjęcia, podczas których tak duża ilość mięsa nie jest potrzebna. Jeśli nie chcemy rezygnować z tego wyjątkowego rarytasu, dobrze jest postawić na mniejsze kawałki. Pierś nadaje się do tego znakomicie. Jak przyrządzić pierś z gęsi, by podkreślić wyśmienity smak mięsa? Od czego zacząć? Podpowiadamy, jak zamarynować gęś krok po kroku!

Czytaj więcej

Polędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać? Wszystkiego dowiesz się z naszego poradnika dotyczącego tego, jak długo dusić polędwiczki wieprzowe.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Ciasta z brzoskwiniamiCiasta z brzoskwiniami

Ciasto z brzoskwiniami to idealna propozycja dla miłośników owocowych wypieków. Owoce można wykorzystać zarówno do przygotowania serników, jak i tortów, rolad, fal Dunaju lub ciast jogurtowych czy owsianych. Choć wypieki najlepiej smakują ze świeżymi owocami, nic nie stoi na przeszkodzie, by poza sezonem użyć brzoskwiń z puszki lub w syropie. Zarówno jedne, jak i drugie doskonale komponują się z różnymi kremami (np. budyniowym oraz śmietankowym), a nawet czekoladowymi polewami czy bitą śmietaną. Do dekoracji świetnie sprawdzą się lukier oraz cukier puder. Pamiętaj jednak, by przed przystąpieniem do przygotowania ciasta, brzoskwinie odsączyć na sicie lub poukładać na papierowym ręczniku. Upieczone ciasto z brzoskwiniami możesz podawać na różne okazje, np. podczas spotkań w gronie znajomych czy urodzinowych przyjęć. Zastanawiasz się, w jaki sposób przygotować brzoskwiniowy placek? Połącz ze sobą wszystkie składniki: kostkę do pieczenia, jajka, mąkę, drożdże oraz mleko. Miskę z ciastem przykryj ścierką i odstaw w ciepłe miejsce na około pół godziny. Odsączone brzoskwinie pokrój na cztery części i ułóż je na placku. Przed wstawieniem ciasta do piekarnika, posmaruj je roztrzepanym białkiem i posyp grubym cukrem. Doskonałą alternatywą dla drożdżowego placka będzie brzoskwiniowe ciasto z lodami. Schłodzone ciasto przełóż do prostokątnej formy, a na jego wierzchu ułóż połówki owoców. Upieczone podziel na kwadraty i podawaj z kulkami lodów, np. waniliowych, śmietankowych czy czekoladowych. Brzoskwinie wykorzystasz również do przygotowania kruchych wypieków. Przy pomocy szklanki, wykrawaj z rozwałkowanego ciasta koliste kształty, a następnie na każdy kawałek nałóż pokrojone owoce i zawiń. Gotowe ciasteczka ułóż na blasze i piecz na złoty kolor. Nie zapomnij również o cieście jogurtowym z brzoskwiniami, do którego najlepiej użyć owoców w syropie. Sprawdź nasze przepisy na ciasta z brzoskwiniami i przekonaj się, że można je przygotować na wiele sposobów. Oprócz nich, czeka na Ciebie mnóstwo cukierniczych porad. Zapraszamy!