Dieta 2000 kalorii

50 przepisów - 10 dni

Domowe musli

z jabłkiem i sezamem

Autor: mgr inż. Sylwia Gugała-Mirosz

ratingratingratingratingrating

3

92 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
10 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

34 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

30 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

2 łyżeczki

1 szczypta

2 sztuki

4 łyżki

4 szklanki

4 łyżki

4 łyżki

Zaznacz co najmniej 1 składnik, by skorzystać z funkcji

Przygotowanie krok po kroku

Wartości odżywcze

Krok 1

Zgotuj mleko i dodaj do niego płatki następnie gotuj przez ok 5 minut.

Domowe musli - Krok 1

Krok 2

Ziarno sezamu upraż na suchej patelni, aby zyskało złoty kolor.

Domowe musli - Krok 2

Krok 3

Jabłko umyj i zetrzyj na tarce jarzynowej, następnie dodaj do płatków.

Domowe musli - Krok 3

Krok 4

Gotową potrawę przelej do miseczki, posyp sezamem i szczyptą cynamonu.

Domowe musli - Krok 4
mgr inż. Sylwia Gugała-Mirosz

Dobra rada:

Posiłek jest dobrym źródłem: fosforu, wapnia, kobalaminy, potasu, magnezu, cynku, miedzi, tiaminy, ryboflawiny.

0

Opinie o przepisie

Zastanawiasz się, co podać gościom na przyjęciu karnawałowym? Dobrym wyborem będą smaczne i różnorodne przekąski, ale również sałatki.

Czytaj więcej

Faworki, zwane także chrustem, to kruche ciasteczka, smażone przede wszystkim w okresie karnawału i na Tłusty Czwartek. Jak zrobić faworki: słodkie, delikatne i chrupiące? Sprawdź nasze porady.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Domowe musliDomowe musli

Drugie śniadanie powinno być lekkie, a jednocześnie – na tyle pożywne, by dostarczyć nam niezbędnej energii w oczekiwaniu na obiad. To zadanie zaliczy celująco apetyczne domowe musli z jabłkiem i prażonym ziarnem sezamu.

Dla kogo? Musli to alternatywa dla wielbicieli różnorodnych słodkich płatków z mlekiem. Posiłek z pewnością posmakuje zarówno dzieciom, jak i dorosłym. Jego wykonanie również jest nieskomplikowane, dlatego mogą go przyrządzać nawet początkujący fani domowych posiłków.

Na zdrowie! Przepis na domowe musli dostarcza nam cennej kobalminy, czyli witaminy B12 (0,8 µg, czyli 31 % RWS), która bardzo korzystnie wpływa na nasz organizm. Aktywnie uczestniczy w procesie wytwarzania czerwonych krwinek, a także pozytywnie oddziałuje na układ nerwowy.

Czy wiesz, że? Ziarna sezamu stanowią jeden z głównych składników orientalnej kuchni. Każdej potrawie dodają lekko orzechowego smaku i aromatu. Ziarna są kluczowym komponentem tahini, czyli tak zwanej pasty sezamowej, która jest wykorzystywana do chałwy albo humusu. Z nasion sezamu produkuje się także olej sezamowy.