Domowe musli
z jabłkiem i sezamem

1 porcja | %*w porcji** | |
---|---|---|
Energia | 0 kJ / 235 Kcal | 12 % |
Tłuszcz | 5.9 g | 8 % |
w tym kwasy tłuszczowe: nasycone | 2.3 g | 12 % |
Węglowodany | 33.1 g | 15 % |
w tym cukry | 11.7 g | 13 % |
Błonnik | 4 g | - |
Białko | 10.2 g | 20 % |
Sól | 0.5 g | 8 % |
* % referencyjnej wartości spożycia dla przeciętnej osoby dorosłej (8400 kJ/2000 kcal). ** 1 porcja ok. 257 gr. Przepis pozwala na przygotowanie 4 porcji. *** 1 Kcal = 4,184 kJ |
- Krok 1Zgotuj mleko i dodaj do niego płatki następnie gotuj przez ok 5 minut.
- Krok 2Ziarno sezamu upraż na suchej patelni, aby zyskało złoty kolor.
- Krok 3Jabłko umyj i zetrzyj na tarce jarzynowej, następnie dodaj do płatków.
- Krok 4Gotową potrawę przelej do miseczki, posyp sezamem i szczyptą cynamonu.
Posiłek jest dobrym źródłem: fosforu, wapnia, kobalaminy, potasu, magnezu, cynku, miedzi, tiaminy, ryboflawiny.
Drugie śniadanie powinno być lekkie, a jednocześnie – na tyle pożywne, by dostarczyć nam niezbędnej energii w oczekiwaniu na obiad. To zadanie zaliczy celująco apetyczne domowe musli z jabłkiem i prażonym ziarnem sezamu.
Dla kogo? Musli to alternatywa dla wielbicieli różnorodnych słodkich płatków z mlekiem. Posiłek z pewnością posmakuje zarówno dzieciom, jak i dorosłym. Jego wykonanie również jest nieskomplikowane, dlatego mogą go przyrządzać nawet początkujący fani domowych posiłków.
Na zdrowie! Przepis na domowe musli dostarcza nam cennej kobalminy, czyli witaminy B12 (0,8 µg, czyli 31 % RWS), która bardzo korzystnie wpływa na nasz organizm. Aktywnie uczestniczy w procesie wytwarzania czerwonych krwinek, a także pozytywnie oddziałuje na układ nerwowy.
Czy wiesz, że? Ziarna sezamu stanowią jeden z głównych składników orientalnej kuchni. Każdej potrawie dodają lekko orzechowego smaku i aromatu. Ziarna są kluczowym komponentem tahini, czyli tak zwanej pasty sezamowej, która jest wykorzystywana do chałwy albo humusu. Z nasion sezamu produkuje się także olej sezamowy.