Budyń waniliowy z malinami

1 porcja | %*w porcji** | |
---|---|---|
Energia | 0 kJ / 250 Kcal | 13 % |
Tłuszcz | 4.5 g | 6 % |
w tym kwasy tłuszczowe: nasycone | 0.7 g | 4 % |
Węglowodany | 48.7 g | 19 % |
w tym cukry | 21.8 g | 24 % |
Błonnik | 7 g | - |
Białko | 10.3 g | 21 % |
Sól | 0.3 g | 5 % |
* % referencyjnej wartości spożycia dla przeciętnej osoby dorosłej (8400 kJ/2000 kcal). ** 1 porcja ok. 379 gr. Przepis pozwala na przygotowanie 4 porcji. *** 1 Kcal = 4,184 kJ |
- Krok 1Budyń przygotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
- Krok 2Gotowy budyń przelej do salaterki, posyp malinami. Podawaj z podpłomykiem.
Posiłek jest dobrym źródłem: fosforu, wapnia, ryboflawiny, kobalaminy (witaminy B12), witaminy C, witaminy A, potasu, folianów, miedzi.
Smakowity budyń waniliowy z malinami z pewnością przypadnie do gustu wielbicielom podwieczorków na słodko. Z podpłomykiem będzie się prezentować wyjątkowo apetycznie.
Dla kogo? To szybka i prosta przekąska, w której bez wątpienia zasmakują i dzieci, i dorośli. Nie od dziś wiemy, że budyń i owoce to duet idealny! Śmiało dodawaj do posiłku zarówno te świeże, jak i mrożone. Taki podwieczorek na pewno zjesz ze smakiem.
Na zdrowie! Waniliowy budyń z malinami zawiera dużo folianów (48,6 µg, czyli 24,3% RWS), czyli różnych aktywnych związków m.in. kwasu foliowego, który bierze udział w procesie produkcji krwi – uczestniczy w tworzeniem oraz dojrzewaniu czerwonych krwinek. Poza tym odpowiada także za zmniejszenie uczucia zmęczenia i znużenia.
Czy wiesz, że? Budynie można podzielić na te słodkie oraz słone. Do słodkich dodawane są zazwyczaj: orzechy, ser, karmel, bakalie, owoce i słodzone sosy. Natomiast do słonych budyniów wykorzystuje się: warzywa, grzyby (najczęściej suszone) oraz mielone mięso drobiowe lub cielęce.