Fale dunaju z gruszką

Autor: mojeciasto_users mojeciasto_users

ratingratingratingratingrating

8

17 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

221 osób wydrukowało

Pobierz pdf

115 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

ciasto:

2 szklanki

6 sztuk

0.75 szklanki

1 opakowanie

2 łyżeczki

2 łyżki

4 sztuki

krem:

1 opakowanie

0.5 litra

1 łyżeczka

4 łyżki

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Kasię utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym, dodając po jednym jajku na przemian z mąką wymieszaną z proszkiem do pieczenia.

Krok 2

Blaszkę o wymiarach 28x24 cm posmarować lekko Kasią i wyłożyć papierem do pieczenia. Połowę ciasta wyłożyć do blaszki, ułożyć obrane i pokrojone gruszki.

Krok 3

Do reszty ciasta dodać kakao, wyłożyć na gruszki, piec w 190 st. C około 50-60 min. Po upieczeniu wystudzić, na wystudzone ciasto wyłożyć krem, polać polewą, posypać migdałami.

Krok 4

Wykonanie kremu: 1,5 szklanki mleka zagotować z cukrem, budyń wymieszać z mąką ziemniaczaną, rozrobić z resztą zimnego mleka, wlać do gotującego mleka i ugotować, wystudzić.

Krok 5

Kasię utrzeć mikserem, dodając po łyżce zimnego budyniu, cały czas ucierać, na końcu dodać sok z cytryny, wstawić do lodówki. Smacznego!

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Fale dunaju z gruszką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Fale dunaju z gruszką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Fale dunaju z gruszką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Fale dunaju z gruszką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Fale dunaju z gruszką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Fale dunaju z gruszką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Fale dunaju z gruszką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

W tę Wielkanoc przygotuj wyjątkowe, smaczne dania inspirowane sprawdzonymi, klasycznymi przepisami. Dobre będą nie tylko faszerowane jajka, ale również różnego rodzaju mięsa.

Czytaj więcej

Przyrządzanie jajek stanie się dużo prostsze dzięki wykorzystaniu odpowiednich trików. Jak długo i w jaki sposób należy je gotować na miękko lub twardo? O tym w poniższym poradniku.

Czytaj więcej