Ciasta z gruszką | Przepisy.pl pixel

Przepisy na Ciasta z gruszką

5 przepisów

Filtrowanie i sortowanie
Zamknij filtr
Filtrowanie:Sortowanie:

Filtrowanie: wyczyść filtry

Sortowanie:

logo przepisy.pl

Ciekawostki i porady

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Ciasta z gruszkąCiasta z gruszką

Ciasto z gruszkami to idealna propozycja dla miłośników owocowych wypieków. Są doskonałą alternatywą nie tylko dla jabłek oraz brzoskwiń, ale również innych owoców. Wypiek doskonale sprawdzi się zarówno na podwieczorek, jak i podczas różnego rodzaju przyjęć. Sposobów na jego przyrządzenie jest wiele – możesz go podać w formie tarty, prostego ucieranego ciasta lub przekładanego kremem (dobrym pomysłem będzie dodanie do niego masy budyniowej lub jogurtowej). Nic nie stoi na przeszkodzie, by gruszki łączyć również z innymi owocami, np. śliwkami, winogronami czy wspomnianymi jabłkami i brzoskwiniami. Gotowe ciasto podawaj na ciepło lub zimno, z dodatkiem bitej śmietany lub z kulkami waniliowych bądź czekoladowych lodów. Gruszki możesz wykorzystać m.in. do przygotowania ciasta serowego. Utarte żółtka połącz z miękką kostką do pieczenia, startą skórką z cytryny, mąką ziemniaczaną oraz zmielonym twarogiem. Otrzymaną w ten sposób masę przełóż do formy i ułóż na niej ćwiartki owoców. Doskonałym dodatkiem do ciasta serowo-gruszkowego będzie polewa, którą wykonasz na bazie płynnego miodu i posiekanych pistacji. Jeśli nie chcesz się ograniczać wyłącznie do jednego rodzaju owoców, koniecznie wypróbuj przepis na tartę gruszkową z winogronami (kawałki owoców polej podgrzaną konfiturą morelową wymieszaną z winogronami). Dobrym pomysłem będzie także przygotowanie ucieranego ciasta z imbirem. Oprócz niego, do utartej masy dodaj przesianą mąkę i proszek do pieczenia. Obrane i wydrążone owoce lekko ponacinaj, a następnie poukładaj na cieście, delikatnie wciskając w masę. Jeśli nie chcesz, by gruszki podczas pieczenia ściemniały, posmaruj je z wierzchu sokiem z cytryny. Nie zapomnij również o placku czekoladowym z gruszką oraz tarcie z owocami i masą migdałową (gotowe ciasto obsyp płatkami migdałowymi i podawaj razem z kulkami waniliowych lodów). Sprawdź nasze przepisy na pyszne ciasto z gruszkami. Wybierz jeden lub kilka, pobierz listę potrzebnych składników i do dzieła! Życzymy smacznego.