Francuskie serca z poziomkami-ciasteczka

Autor: Użytkownik Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

241

5 os.
stopień trudności

trudne

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

0 osób wydrukowało

Pobierz pdf

10 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

250 gramów

100 mililitrów

200 gramów

10 sztuk

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ciasto. Do miski wsypać: mąkę wcześniej przesianą, dodać wodę, sól, 50 gram roztopionej wcześniej Kasi i mieszamy. Przekładamy na stolnicę i wyrabiamy ciasto tak, by się nie kleiło.

Krok 2

Zawijamy w folię i wstawiamy do lodówki na ok. 2h.

Krok 3

Wyjmuję z lodówki i wałkujemy na kształt prawie kwadratu. Na środku ciasta kładziemy kostkę margaryny Kasi, zwijamy delikatnie ją ciastem na kształt koperty i wałkujemy, formując w ten sposób długi prostokąt.

Krok 4

Ciasto składamy na trzy i do schłodzenia na ok. 1,5-2h.

Krok 5

Wyciągamy i znów wałkujemy tak, by był długi, by swobodnie można było go złożyć na trzy. I znów do lodówki do schłodzenia. Tą czynność trzeba powtórzyć w sumie 6 razy, jest to wydłużone w czasie, ale naprawdę warto. Po tym czasie ciasto będziemy mieć gotowe. Ważne, by przed użyciem było dobrze schłodzone.

Krok 6

Po schłodzeniu i rozwałkowaniu wykrawamy serduszka i na każdy nakładamy tyle poziomek, na ile mamy ochotę tak, by swobodnie ciastko nam się skleiło. Na jedno ciasto potrzebujemy dwa serduszka z ciasta.

Krok 7

Tak, by na jednym było nadzienie, a od góry dajemy drugie serduszko i delikatnie sklejamy boki jak byśmy zlepiali pierogi.

Krok 8

Na górę delikatnie nakładamy poziomkę.

Krok 9

Układamy na blaszce, na papierze do pieczenia. Wkładamy do piekarnika na 225’C  ok. 20 min. Aż do zarumienienia, trzeba sobie od czasu do czasu zaglądnąć, by od spodu ciasto się nie spaliło lub bardzo mocno spiekło.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Francuskie serca z poziomkami-ciasteczka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Francuskie serca z poziomkami-ciasteczka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Francuskie serca z poziomkami-ciasteczka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Francuskie serca z poziomkami-ciasteczka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Francuskie serca z poziomkami-ciasteczka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Francuskie serca z poziomkami-ciasteczka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Francuskie serca z poziomkami-ciasteczka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Samodzielne przygotowanie pizzy to świetna zabawa. Dowiedz się, jak zrobić ciasto na pizzę, a potem wybierz oryginalne dodatki. Wędzony łosoś, fenkuł, suszone śliwki, a może pesto z jarmużu…?

Czytaj więcej

Przygotowanie naleśników jest bardzo proste, wystarczy jedynie zdobyć odpowiedni przepis. Jaki jest sekret idealnych naleśników? Zdradzamy poniżej.

Czytaj więcej