Gicze cielęce po mediolańsku – ossobucco milanese
łatwe
2 osoby zapisały

Składniki
2 sztuki
80 mililitrów
40 mililitrów
700 gramów
1 sztuka
2 łyżki
100 gramów
1 sztuka
125 gramów
4 łyżki
300 gramów
10 gramów
2 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Kupując gicz cielęcą poproś rzeźnik aby pokroił ją na plastry. Każdą gicz skrop oliwą i posyp przyprawą do mięs Knorr.
Krok 2
Mięso obtocz w mące i obsmaż na oleju. Pod koniec smażenia dodaj z masło.
Krok 3
Dodaj wino i gotuj około 10 minut.
Krok 4
Dodaj rosół i posiekane pomidory, przykryj i gotuj na wolnym ogniu przez ok. godziny. Przed podaniem posyp posiekaną pietruszką, utartym czosnkiem i skórką startą z cytryny i pomarańczy.

Dobra rada:
Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcej