Gruszkowiec

Autor: Użytkownik Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

321

0 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

4 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

4 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

1 kilogram

1 opakowanie

1 szczypta

2 łyżeczki

1 opakowanie

5 opakowań

3 opakowania

4 sztuki

1 szklanka

1 łyżeczka

1 szklanka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę z odrobiną soli. Żółtka utrzeć z cukrem, aż cukier się rozpuści. Dodać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i cukrem waniliowym. Zmiksować.

Krok 2

Dodać pianę z białek i delikatnie wymieszać. Ciasto wylać na formę do pieczenia wyłożoną papierem i piec w temp. 180'C ok. 30 min.

Krok 3

Gruszki obieramy, a następnie kroimy w kostkę. Wrzucamy do rondelka, dodajemy cynamon, 2 łyżki wody i dusimy ok. 10 min. co jakiś czas mieszając.

Krok 4

Trzy galaretki rozrabiamy wg przepisu na opakowaniu. Lekko tężejącą dodajemy do gruszek i mieszamy dość energicznie. Gotowe nakładamy na biszkopt i wkładamy do lodówki na ok. 30 min.

Krok 5

Bitą śmietanę ubijamy, pod koniec dodajemy dwie galaretki przygotowane wg przepisu na opakowaniu i miksujemy.

Krok 6

Taką piankę nakładamy na masę gruszkową i ponownie umieszczamy w lodówce na ok. 30 min. Przygotowujemy polewę czekoladową wg przepisu na opakowaniu i gotową polewamy ciasto. Ciasto ponownie umieszczamy w lodówce, ale tym razem na ok. 12 godzin.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Gruszkowiec - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Gruszkowiec - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Gruszkowiec - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Gruszkowiec - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Gruszkowiec - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Gruszkowiec - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Gruszkowiec - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Samodzielne przygotowanie pizzy to świetna zabawa. Dowiedz się, jak zrobić ciasto na pizzę, a potem wybierz oryginalne dodatki. Wędzony łosoś, fenkuł, suszone śliwki, a może pesto z jarmużu…?

Czytaj więcej

Przygotowanie naleśników jest bardzo proste, wystarczy jedynie zdobyć odpowiedni przepis. Jaki jest sekret idealnych naleśników? Zdradzamy poniżej.

Czytaj więcej