Murzynek

Autor: Użytkownik Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

644

17 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

14 osób wydrukowało

Pobierz pdf

10 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

25 dekagramów

4 sztuki

3 łyżki

2 szklanki

0.5 szklanki

2 szklanki

2 łyżeczki

1 opakowanie

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Kasię, cukier, kakao, mleko wymieszać dokładnie i zagotować.

Krok 2

Odlać 0,5 szklanki.

Krok 3

Resztę odstawić do ostygnięcia.

Krok 4

Kiedy będzie ostygnięte dodać mąkę, proszek, jajka (żółtka), aromat - wymieszać.

Krok 5

Z białek ubić pianę i po trochu dodawać do masy.

Krok 6

Wymieszać i wstawić do rozgrzanego piekarnika.

Krok 7

Po upieczeniu wyciąć serce.

Krok 8

Polać polewą i oprószyć brzegi wiórkami kokosowymi.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Murzynek - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Murzynek - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Murzynek - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Murzynek - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Murzynek - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Murzynek - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Murzynek - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Trudno wyobrazić sobie ciepłe miesiące bez soczystych owoców. Co zrobić z truskawek, które najsmaczniejsze są na przełomie wiosny i lata? Przygotowaliśmy dla Ciebie 6 inspiracji, nie tylko na wypieki.

Czytaj więcej

Botwinka, czyli smaczna zupa, której oryginalnego smaku dodają wczesne buraki, to jedno z popularniejszych dań w sezonie wiosenno-letnim. Jest delikatna, ale jednocześnie charakterystyczna. Jak ugotować botwinkę? – przeczytasz w poradniku.

Czytaj więcej

przepisy.pl - MurzynekMurzynek

Murzynek to bardzo proste w przygotowaniu ciasto czekoladowe. Na początek zrób masę kakaową i odlej jej część – posłuży za polewę. Kiedy wystygnie, połącz ją z mąką, cukrem i żółtkami. Stopniowo i powoli dodawaj ubite białka. Zadbaj o to, by stanowiły sztywną pianę i wymieszaj całość delikatnie. Do surowego ciasta możesz dodać dwie garści rozdrobnionych orzechów włoskich albo migdałów. Łatwo możesz zmodyfikować Murzynka, dodając do niego przypraw korzennych – nabierze wtedy piernikowego posmaku. Spróbuj także wersji z aromatem pomarańczowym. Ze smakiem czekolady doskonale komponują się również wiśnie – świeże lub mrożone. Jako dodatek do Murzynka sprawdzą się także powidła śliwkowe. Dodaj kilka łyżek do ciasta przed pieczeniem, dzięki temu będzie ono dodatkowo bardziej wilgotne. Można również przełożyć je po wystudzeniu. Całość udekoruj polewą, posyp wiórkami kokosowymi, mielonymi orzechami albo wiśniami. Dobrze smakuje nawet kilka dni po upieczeniu. Podawaj udekorowane bitą śmietaną. Upiecz koniecznie!