Murzynek

Autor: Użytkownik Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

758

342 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

19 osób wydrukowało

Pobierz pdf

10 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

2 szklanki

250 gramów

0.5 szklanki

4 łyżki

4 sztuki

2 szklanki

1 łyżka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Kasię, mleko, cukier i kakao podgrzać do całkowitego rozpuszczenia.

Krok 2

Odlać pół szklanki na polewę.

Krok 3

Po wystudzeniu dodać mąkę, proszek do pieczenia i żółtka.

Krok 4

Wymieszać i dodać ubitą pianę z białek.

Krok 5

Po upieczeniu polać polewą!!! Ja do tego przełożyłam jeszcze marmoladą!!!

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Murzynek - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Murzynek - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Murzynek - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Murzynek - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Murzynek - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Murzynek - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Murzynek - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Trudno wyobrazić sobie ciepłe miesiące bez soczystych owoców. Co zrobić z truskawek, które najsmaczniejsze są na przełomie wiosny i lata? Przygotowaliśmy dla Ciebie 6 inspiracji, nie tylko na wypieki.

Czytaj więcej

Botwinka, czyli smaczna zupa, której oryginalnego smaku dodają wczesne buraki, to jedno z popularniejszych dań w sezonie wiosenno-letnim. Jest delikatna, ale jednocześnie charakterystyczna. Jak ugotować botwinkę? – przeczytasz w poradniku.

Czytaj więcej

przepisy.pl - MurzynekMurzynek

Murzynek to łatwe w przygotowaniu ciasto, do którego przyrządzenia możesz wykorzystać składniki dostępne w każdej kuchni. To zatem świetny sposób na szybki deser, gdy w domu nie masz wypieków, a znajomi zaskoczyli Cię niespodziewaną wizytą. Murzynek jest ciastem delikatnym, puszystym i wilgotnym, które z pewnością będzie smakować całej rodzinie. Popularną alternatywą dla jego klasycznej wersji jest ta z dodatkiem dżemu truskawkowego, wiśniowego lub z czarnej porzeczki. Deser najlepiej piec w keskówce (posmarowanej tłuszczem i wysypanej mąką) w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 st. C. Będzie gotowy, gdy włożona w niego wykałaczka zostanie całkowicie sucha. Na koniec, ciasto możesz polać polewą czekoladową i posypać cukrem pudrem lub wiórkami kokosowymi. Jeżeli chcesz nieco urozmaicić sposób podania, zaserwuj ciasto z dodatkiem bitej śmietany i sorbetu truskawkowego. Wypiek dobrze smakuje nawet 2-3 dni po przygotowaniu. Należy jedynie pamiętać, by przechowywać go szczelnie w chłodnym miejscu.