Murzynek

Autor: mojeciasto_users mojeciasto_users

ratingratingratingratingrating

7

7 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

72 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

56 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

ciasto:

3 sztuki

1 szczypta

1.5 szklanki

2.5 łyżeczki

krem:

7 łyżek

1.5 szklanki

3 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Masa: 3 minuty gotować delikatnie mieszając, potem ostudzić, 1/2 szklanki tej masy zostawić do polania na wierzch (6 łyżek).

Krok 2

Ciasto: 1,5 szklanki mąki zmieszać z 2,5 łyżeczkami proszku do pieczenia, dodać 3 żółtka, białka ubić osobno, dodając szczyptę soli.

Krok 3

Wszystko razem wymieszać.

Krok 4

Wyłożyć na blachę i piec 45 minut.

0

Opinie o przepisie

Prosta sprawa, która mimo wszystko wymaga wprawy i znajomości kilku trików. Zróbcie miejsce na kuchennych blatach, ponieważ dziś placki rodem z Meksyku będą ukoronowaniem posiłku.

Czytaj więcej

Blanszowanie warzyw to sposób ich obróbki termicznej, polegający na krótkim sparzeniu wodą, a następnie intensywnym schłodzeniu. Jak je właściwie wykonać i kiedy?

Czytaj więcej

przepisy.pl - MurzynekMurzynek

Murzynek to szybkie i proste w przygotowaniu ciasto. Jest puszyste, wilgotne i dosłownie rozpływające się w ustach. Na pewno będzie smakować całej rodzinie. Możesz je zaserwować zarówno do popołudniowej kawy i herbaty, jak również podać w czasie przyjęcia. Najlepiej smakuje na drugi dzień po przygotowaniu, dzięki czemu świetnie sprawdzi się również jako słodka przekąska do szkoły czy pracy. Wypiek możesz przygotować z dodatkiem ulubionych powideł lub dżemu albo pominąć ten składnik. Wyrobione ciasto najlepiej umieścić w podłużnej foremce wyłożonej papierem do pieczenia i włożyć do piekarnika nagrzanego do 200 st. C na kilkadziesiąt minut. Gotowe ciasto poznasz po tym, że po wbiciu w nie wykałaczki, będzie suche. Murzynek najlepiej smakuje z dodatkiem polewy czekoladowej, którą przygotujesz z cukru, kakao, tłuszczu oraz śmietany kremówki. Składniki należy dokładnie ze sobą wymieszać i zagotować do zgęstnienia. Dopiero wtedy, gdy polewa będzie bardzo gęsta, można ją rozprowadzić po cieście. Podawaj solo lub z kwaśnymi owocami.