Murzynek

Autor: Użytkownik Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

7

7 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

72 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

56 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

krem:

1 sztuka

1.5 szklanki

3 łyżki

7 łyżek

ciasto:

1.5 szklanki

2.5 łyżeczki

3 sztuki

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Masa: 3 minuty gotować delikatnie mieszając, potem ostudzić, 1/2 szklanki tej masy zostawić do polania na wierzch (6 łyżek).

Krok 2

Ciasto: 1,5 szklanki mąki zmieszać z 2,5 łyżeczkami proszku do pieczenia, dodać 3 żółtka, białka ubić osobno, dodając szczyptę soli.

Krok 3

Wszystko razem wymieszać.

Krok 4

Wyłożyć na blachę i piec 45 minut.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Murzynek - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Murzynek - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Murzynek - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Murzynek - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Murzynek - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Murzynek - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Murzynek - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Murzynko -Sernik
czas przygotowania
45 min.
stopień trudności

łatwe

Czy wiesz, że włoska nazwa „zucchini” oznacza małą dynię? Podobnie jak jej duża odmiana, jest bardzo uniwersalnym warzywem. Co zrobić z cukinii w roli głównej?

Czytaj więcej

Słodkie i soczyste owoce, które mogą być składnikiem deserów, ale również wytrawnych dań czy szybkich sałatek. Co zrobić z malin? – zainspiruj się naszymi propozycjami.

Czytaj więcej

przepisy.pl - MurzynekMurzynek

Murzynek to szybkie i proste w przygotowaniu ciasto. Jest puszyste, wilgotne i dosłownie rozpływające się w ustach. Na pewno będzie smakować całej rodzinie. Możesz je zaserwować zarówno do popołudniowej kawy i herbaty, jak również podać w czasie przyjęcia. Najlepiej smakuje na drugi dzień po przygotowaniu, dzięki czemu świetnie sprawdzi się również jako słodka przekąska do szkoły czy pracy. Wypiek możesz przygotować z dodatkiem ulubionych powideł lub dżemu albo pominąć ten składnik. Wyrobione ciasto najlepiej umieścić w podłużnej foremce wyłożonej papierem do pieczenia i włożyć do piekarnika nagrzanego do 200 st. C na kilkadziesiąt minut. Gotowe ciasto poznasz po tym, że po wbiciu w nie wykałaczki, będzie suche. Murzynek najlepiej smakuje z dodatkiem polewy czekoladowej, którą przygotujesz z cukru, kakao, tłuszczu oraz śmietany kremówki. Składniki należy dokładnie ze sobą wymieszać i zagotować do zgęstnienia. Dopiero wtedy, gdy polewa będzie bardzo gęsta, można ją rozprowadzić po cieście. Podawaj solo lub z kwaśnymi owocami.