Przepisy na Murzynki
5 przepisów
Filtrowanie: wyczyść filtry
Sortowanie:
Ciekawostki i porady
Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy.
Czytaj więcejCukinia to pyszne warzywo, które zyskało swą popularność ze względu na dostępność i łatwość wykorzystania w kuchni. I choć sezon na cukinie zaczyna się w sierpniu i trwa do końca lata, to jej smakiem możecie delektować się cały rok.
Czytaj więcej
Murzynki
Trudno oprzeć się tak smacznemu ciastu, jakim jest murzynek. Nie musisz czekać na wyjątkowe okazje, by go upiec – przygotowanie go jest wyjątkowo proste. Świetnie sprawdza się jako dodatek do kawy lub deser po obiedzie. Jego dużym walorem jest ciemnobrązowym kolor, który może nasuwać skojarzenie z czekoladą. Daje pole do kulinarnych eksperymentów – możesz przygotować jego różne warianty. To, jaki upieczesz, zależy jedynie od Twojej pomysłowości. Najprostszą wersję murzynka przyrządza się z kilku podstawowych składników: mąki, jajek, kakao, proszku do pieczenia i cukru. Jeśli bardzo lubisz kakao, możesz bez obaw dodawać go do ciasta w większej ilości niż w rekomendowanych przepisach. Dzięki temu gotowy wypiek będzie twardszy, ciemniejszy, z gorzkim posmakiem. Upieczony w prostokątnej, podłużnej formie, wyglądem będzie przypominał chleb. Dla lepszego efektu wizualnego warto ozdobić go polewą z czekolady. Do murzynków wykorzystuj sezonowe owoce – sprawdzi się ich każdy rodzaj. Śliwki (świeże lub suszone) nadadzą ciastu cierpki posmak, natomiast porzeczki i wiśnie kwaskowatość, która wyważy słodycz cukru. Kawałki jabłka zmiękną w cieście i nadadzą mu zapach typowy dla szarlotki. Maliny, truskawki i ananasy podkreślą natomiast słodkość. Owoce możesz wykorzystywać również do ozdabiania gotowych wypieków. Podobną funkcję będą pełnić bakalie, które możesz dodatkowo umieścić w masie na ciasto. Pamiętaj tylko, aby suszone owoce drobno pokroić, a orzechy zmiażdżyć w moździerzu. Murzynka przygotujesz również w wersji przekładanej. Masę z łatwością przyrządzisz ze śmietany, galaretki lub twarogu sernikowego. Ciasto to występuje także w wersji bardziej wykwintnej – jako tort murzynkowy – wystarczy jedynie zadbać o okrągłą formę i dodatkowe składniki. W takiej wersji dobrze podawać go z polewą: z czekolady deserowej, masy krówkowej, bitej śmietany lub cukru pudru. Szukasz przepisu na proste w przygotowaniu i smaczne ciasto? Sprawdź nasze przepisy i koniecznie wypróbuj któryś z nich.