Murzynek z pianką cytrynową

Autor: mojeciasto_users mojeciasto_users

ratingratingratingratingrating

5

61 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

224 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

191 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

150 gramów

ciasto:

5 sztuk

2 łyżki

0.5 szklanki

2 łyżeczki

220 gramów

2 szklanki

5 łyżek

krem:

500 mililitrów

75 gramów

75 gramów

5 łyżek

1.5 szklanki

2 opakowania

Zaznacz co najmniej 1 składnik, by skorzystać z funkcji

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Wodę, Kasię, cukier (2 łyżki odłożyć do białek) i kakao przełożyć do garnka i zagotować. Przestudzić. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i razem z żółtkami, dżemem dodać do zimnej masy.

Krok 2

Białka z szczyptą soli ubić na sztywno i dodać 2 łyżki cukru i jeszcze chwilę ubijać, aż piana będzie lśniąca. Pianę dodać do masy i delikatnie połączyć.

Krok 3

Blachę 22x34 cm wyłożyć papierem do pieczenia i przelać ciasto.

Krok 4

Piec 30 minut w temperaturze 180 C. Po wystudzeniu ciasto przekroić na dwa blaty.

Krok 5

Galaretki rozpuścić w 1,5 szklance gorącej wody.

Krok 6

Śmietanę ubić na sztywno z cukrem pudrem i dodać tężejącą galaretkę.

Krok 7

Śmietanką cytrynową przełożyć ciasto.

Krok 8

Czekoladę rozpuścić w śmietance i polać ciasto.

Krok 9

Wstawić ciasto na kilka godzin do lodówki. Smacznego!

0

Opinie o przepisie

Zastanawiasz się, co podać gościom na przyjęciu karnawałowym? Dobrym wyborem będą smaczne i różnorodne przekąski, ale również sałatki.

Czytaj więcej

Faworki, zwane także chrustem, to kruche ciasteczka, smażone przede wszystkim w okresie karnawału i na Tłusty Czwartek. Jak zrobić faworki: słodkie, delikatne i chrupiące? Sprawdź nasze porady.

Czytaj więcej

Zobacz również