Murzynki | Przepisy.pl pixel

Przepisy na Murzynki

5 przepisów

Filtrowanie i sortowanie
Zamknij filtr
Filtrowanie:Sortowanie:

Filtrowanie: wyczyść filtry

Sortowanie:

logo przepisy.pl

Ciekawostki i porady

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - MurzynkiMurzynki

Trudno oprzeć się tak smacznemu ciastu, jakim jest murzynek. Nie musisz czekać na wyjątkowe okazje, by go upiec – przygotowanie go jest wyjątkowo proste. Świetnie sprawdza się jako dodatek do kawy lub deser po obiedzie. Jego dużym walorem jest ciemnobrązowym kolor, który może nasuwać skojarzenie z czekoladą. Daje pole do kulinarnych eksperymentów – możesz przygotować jego różne warianty. To, jaki upieczesz, zależy jedynie od Twojej pomysłowości. Najprostszą wersję murzynka przyrządza się z kilku podstawowych składników: mąki, jajek, kakao, proszku do pieczenia i cukru. Jeśli bardzo lubisz kakao, możesz bez obaw dodawać go do ciasta w większej ilości niż w rekomendowanych przepisach. Dzięki temu gotowy wypiek będzie twardszy, ciemniejszy, z gorzkim posmakiem. Upieczony w prostokątnej, podłużnej formie, wyglądem będzie przypominał chleb. Dla lepszego efektu wizualnego warto ozdobić go polewą z czekolady. Do murzynków wykorzystuj sezonowe owoce – sprawdzi się ich każdy rodzaj. Śliwki (świeże lub suszone) nadadzą ciastu cierpki posmak, natomiast porzeczki i wiśnie kwaskowatość, która wyważy słodycz cukru. Kawałki jabłka zmiękną w cieście i nadadzą mu zapach typowy dla szarlotki. Maliny, truskawki i ananasy podkreślą natomiast słodkość. Owoce możesz wykorzystywać również do ozdabiania gotowych wypieków. Podobną funkcję będą pełnić bakalie, które możesz dodatkowo umieścić w masie na ciasto. Pamiętaj tylko, aby suszone owoce drobno pokroić, a orzechy zmiażdżyć w moździerzu. Murzynka przygotujesz również w wersji przekładanej. Masę z łatwością przyrządzisz ze śmietany, galaretki lub twarogu sernikowego. Ciasto to występuje także w wersji bardziej wykwintnej – jako tort murzynkowy – wystarczy jedynie zadbać o okrągłą formę i dodatkowe składniki. W takiej wersji dobrze podawać go z polewą: z czekolady deserowej, masy krówkowej, bitej śmietany lub cukru pudru. Szukasz przepisu na proste w przygotowaniu i smaczne ciasto? Sprawdź nasze przepisy i koniecznie wypróbuj któryś z nich.