Murzynek z wiśniami i bitą śmietaną

Autor: mojeciasto_users mojeciasto_users

ratingratingratingratingrating

4

42 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

53 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

61 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1.5 szklanki

2 opakowania

250 gramów

0.3 szklanki

500 mililitrów

4 sztuki

3 łyżki

2 szklanki

2 łyżeczki

4 łyżki

1

Zaznacz co najmniej 1 składnik, by skorzystać z funkcji

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Kasię rozpuścić z cukrem i wodą. Dodać kakao i dokładnie wymieszać. Odlać 1/3 szklanki na polewę.

Krok 2

Do reszty dodać mąkę z proszkiem do pieczenia i żółtka. Na koniec pianę z białek. Porcja na blaszkę tortową.

Krok 3

Piec ok. 30 minut w temp. 160 stopni. Po ostudzeniu przekroić ciasto.

Krok 4

Kremówkę ubić z cukrem i śmietan fix. Dodać opakowanie serka mascarpone.

Krok 5

Na spodnią część ciasta wyłożyć kremówkę, na kremówkę wiśnie i przykryć drugim plackiem.

Krok 6

Wierzch polać polewą, którą wcześniej odlaliśmy.

0

Opinie o przepisie

Zastanawiasz się, co podać gościom na przyjęciu karnawałowym? Dobrym wyborem będą smaczne i różnorodne przekąski, ale również sałatki.

Czytaj więcej

Faworki, zwane także chrustem, to kruche ciasteczka, smażone przede wszystkim w okresie karnawału i na Tłusty Czwartek. Jak zrobić faworki: słodkie, delikatne i chrupiące? Sprawdź nasze porady.

Czytaj więcej