Murzynek z wiśniami i bitą śmietaną

Autor: Użytkownik Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

4

42 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

53 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

61 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

2 szklanki

1.5 szklanki

4 sztuki

4 łyżki

0.3 szklanki

2 łyżeczki

500 mililitrów

2 opakowania

3 łyżki

250 gramów

1

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Kasię rozpuścić z cukrem i wodą. Dodać kakao i dokładnie wymieszać. Odlać 1/3 szklanki na polewę.

Krok 2

Do reszty dodać mąkę z proszkiem do pieczenia i żółtka. Na koniec pianę z białek. Porcja na blaszkę tortową.

Krok 3

Piec ok. 30 minut w temp. 160 stopni. Po ostudzeniu przekroić ciasto.

Krok 4

Kremówkę ubić z cukrem i śmietan fix. Dodać opakowanie serka mascarpone.

Krok 5

Na spodnią część ciasta wyłożyć kremówkę, na kremówkę wiśnie i przykryć drugim plackiem.

Krok 6

Wierzch polać polewą, którą wcześniej odlaliśmy.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Murzynek z wiśniami i bitą śmietaną - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Murzynek z wiśniami i bitą śmietaną - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Murzynek z wiśniami i bitą śmietaną - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Murzynek z wiśniami i bitą śmietaną - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Murzynek z wiśniami i bitą śmietaną - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Murzynek z wiśniami i bitą śmietaną - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Murzynek z wiśniami i bitą śmietaną - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Czy wiesz, że włoska nazwa „zucchini” oznacza małą dynię? Podobnie jak jej duża odmiana, jest bardzo uniwersalnym warzywem. Co zrobić z cukinii w roli głównej?

Czytaj więcej

Słodkie i soczyste owoce, które mogą być składnikiem deserów, ale również wytrawnych dań czy szybkich sałatek. Co zrobić z malin? – zainspiruj się naszymi propozycjami.

Czytaj więcej