Murzynek z własną polewą, Pychotka

Autor: Użytkownik Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

2

316 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

7 osób wydrukowało

Pobierz pdf

21 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

krem:

1 sztuka

1.5 szklanki

1.5 łyżeczki

3 łyżki

3 łyżki

1 opakowanie

1.5 łyżki

ciasto:

1.5 szklanki

1.5 łyżeczki

5 sztuk

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Masa podstawowa: Wrzucamy do garnka do gotowania mleka.

Krok 2

Gotujemy ciągle mieszając, aż do rozpuszczenia cukru.

Krok 3

Gdy masa jest już jednolita, odlewamy jej około 0,5 szklanki (użyjemy jako polewy).

Krok 4

Kiedy masa w garnku już nam przestygnie, dodajemy składniki na ciasto czyli mąkę, żółtka i proszek do pieczenia, a na końcu ubitą na sztywno pianę.

Krok 5

Wkładamy do foremki keksowej lub tortownicy.

Krok 6

Można przełożyć dżemem lub kremem.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Murzynek z własną polewą, Pychotka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Murzynek z własną polewą, Pychotka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Murzynek z własną polewą, Pychotka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Murzynek z własną polewą, Pychotka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Murzynek z własną polewą, Pychotka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Murzynek z własną polewą, Pychotka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Murzynek z własną polewą, Pychotka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Trudno wyobrazić sobie ciepłe miesiące bez soczystych owoców. Co zrobić z truskawek, które najsmaczniejsze są na przełomie wiosny i lata? Przygotowaliśmy dla Ciebie 6 inspiracji, nie tylko na wypieki.

Czytaj więcej

Botwinka, czyli smaczna zupa, której oryginalnego smaku dodają wczesne buraki, to jedno z popularniejszych dań w sezonie wiosenno-letnim. Jest delikatna, ale jednocześnie charakterystyczna. Jak ugotować botwinkę? – przeczytasz w poradniku.

Czytaj więcej