Omlet z pieczarkami i szpinakiem przepis – Zobacz na przepisy.pl

Dieta obniżająca cholesterol 1500 kcal

105 przepisów - 21 dni

Omlet z pieczarkami i szpinakiem

Autor: mgr inż. Sylwia Gugała-Mirosz

ratingratingratingratingrating

15

259 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
20 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

191 osób wydrukowało

Pobierz pdf

354 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

8 sztuk

240 gramów

4 garść

6 sztuk

4 sztuki

4 łyżeczki

8 sztuk

1 pęczek

4 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Wartości odżywcze

Krok 1

Pieczarki umyj i osusz. Odkrój ogonki, a kapelusze pokrój na cienkie plasterki. Szalotkę obierz i pokrój w cienkie plasterki, czosnek obierz i posiekaj drobno, szpinak umyj i odetnij gałązki.

Omlet z pieczarkami i szpinakiem - Krok 1

Krok 2

Na patelni na rozgrzanej oliwie przesmaż czosnek i szalotkę, dodaj pieczarki i szpinak, dopraw do smaku.

Omlet z pieczarkami i szpinakiem - Krok 2

Krok 3

Jaja wbij do miski, roztrzep, a następnie masę jajeczną wlej na patelnię ze szpinakiem. Gotuj pod przykryciem do ścięcia jajek.

Omlet z pieczarkami i szpinakiem - Krok 3

Krok 4

Gotowy omlet podawaj posypany natką pietruszki.

Omlet z pieczarkami i szpinakiem - Krok 4

Krok 5

Chleb graham włóż do tostera, po wyjęciu posmaruj Florą ProActiv i podawaj razem z omletem.

Omlet z pieczarkami i szpinakiem - Krok 5
mgr inż. Sylwia Gugała-Mirosz

Dobra rada:

Posiłek jest dobrym źródłem: fosforu, żelaza, cynku, miedzi, witamin: A, E, B2, C, B12, D.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Omlet z pieczarkami i szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Omlet z pieczarkami i szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Omlet z pieczarkami i szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Omlet z pieczarkami i szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Omlet z pieczarkami i szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Omlet z pieczarkami i szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Omlet z pieczarkami i szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne. Amerykanie nie wyobrażają sobie Święta Dziękczynienia bez tradycyjnego ciasta dyniowego pumpkin pie. Sprawdźcie przepis na to ciasto.

Czytaj więcej

Sos pomidorowy nadaje się nie tylko do najbardziej popularnego wariantu z makaronem spaghetti. Świetnie komponuje się z kokardkami, wstążkami, ravioli i tortellini. Doskonały przepis na sos pomidorowy?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Omlet z pieczarkami i szpinakiemOmlet z pieczarkami i szpinakiem

Śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Warto pamiętać, by było nie tylko pożywne, ale i skomponowane z takich produktów, które dostarczają wartościowych składników. Takie kryteria spełnia omlet z pieczarkami i szpinakiem. Polecam serwować go w towarzystwie chrupiących grzanek z chleba graham.

Dla kogo?

To znakomite rozwiązanie nie tylko dla osób, które chcą kontrolować stężenie cholesterolu, dbających o swoją dietę oraz dążących do uzyskania szczupłej sylwetki. Danie z pewnością przypadnie do gustu zwolennikom zdrowego żywienia, którzy cenią sobie smaczne, a jednocześnie sycące potrawy.

Na zdrowie!

Omlet z pieczarkami i szpinakiem to bez wątpienia śniadanie, które zagwarantuje Ci zdrowy start w nadchodzący dzień. Wysoka zawartość łatwo przyswajalnego białka (17,2 g, czyli 24% RWS) wzmocni Twój organizm oraz doda mu sił w walce z codziennymi wyzwaniami. Również duża obecność fosforu (349,8 mg, czyli 50% RWS) sprawi, że Twoje kości będą funkcjonować bez zarzutu, co jest szczególnie istotnie dla osób aktywnych oraz tych uprawiających rozmaite sporty.

Czy wiesz, że?

Omlet to potrawa znana od stuleci. Przyrządzano ją już w starożytnym Rzymie, lecz dopiero Francuzi ulepszyli i uatrakcyjnili jej smak. Do naszego kraju przepis na omlet sprowadziła żona Jana III Sobieskiego – Marysieńka Sobieska.