Owocowy duet

Autor: mojeciasto_users mojeciasto_users

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

3 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

0 osób wydrukowało

Pobierz pdf

3 osoby zapisały

Udostępnij
Owocowy duet

Składniki

100 mililitrów

1 szczypta

30 dekagramów

100 mililitrów

20 dekagramów

20 dekagramów

1 opakowanie

1 opakowanie

Zaznacz co najmniej 1 składnik, by skorzystać z funkcji

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Z mąki i wody zagnieść ciasto. Odłożyć na 30 minut do lodówki, podsypać mąką i rozwałkować na kwadrat grubości 1 cm.

Krok 2

Rozłożyć równomiernie kawałki Kasi, złożyć cztery rogi do środka jak kopertę.

Krok 3

Ponownie wałkować kwadrat, złożyć na trójkąt i jeszcze raz na trójkąt i znowu rozwałkować i złożyć w podobny sposób.

Krok 4

Włożyć na 15 minut do lodówki, po czym wałkowanie powtórzyć.

Krok 5

Piec w nagrzanym piekarniku ok. 20 minut (na środku położyć papier i wsypać fasolą lub grochem, żeby w środku ciasto nie urosło).

Krok 6

Śmietankę kremówkę ubić na sztywno. Truskawki umyć, odszypułkować i pokroić na połówki.

Krok 7

Na środku wyłożyć rękawem śmietanę, po bokach poukładać owoce.

Krok 8

Połowę z truskawkami polać tężejącą galaretką.

Krok 9

Udekorować gotowymi płatami czekolady.

0

Opinie o przepisie

Zastanawiasz się, co podać gościom na przyjęciu karnawałowym? Dobrym wyborem będą smaczne i różnorodne przekąski, ale również sałatki.

Czytaj więcej

Faworki, zwane także chrustem, to kruche ciasteczka, smażone przede wszystkim w okresie karnawału i na Tłusty Czwartek. Jak zrobić faworki: słodkie, delikatne i chrupiące? Sprawdź nasze porady.

Czytaj więcej