Pączki z piekarnika – przepis z lukrem| Przepisy.pl pixel

Pączki pieczone w piekarniku

NOWY PRZEPIS

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

1

heart
33 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
180 min.
ilość porcji
10 os.
Drukuj

34 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

69 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

10 gramów

100 mililitrów

380 gramów

50 gramów

3 sztuki

170 gramów

0.5 łyżeczki

lukier:

200 gramów

2 łyżki

dodatki:

180 gramów

1 sztuka

50 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Do ciepłego (ale nie wrzącego) mleka wsypujemy drożdże. Dokładnie mieszamy i odstawiamy na 10 min., aby całość napęczniała.

Pączki pieczone w piekarniku - Krok 1

Krok 2

Mąkę przesiewamy do miski. Dodajemy cukier oraz sól. W środku robimy wgłębienie i wlewamy wyrośnięty zaczyn. Mieszamy łyżką do połączenia się składników. Wyrabiamy ciasto, dodając kolejno po jednym jajku (jajka powinny być w temperaturze pokojowej). Wyrabiamy ciasto ok. 8-10 min. Następnie dodajemy masło i ponownie wyrabiamy ok. 5 min. Ciasto powinno doskonale odklejać się z ręki, być błyszczące i sprężyste.

Pączki pieczone w piekarniku - Krok 2

Krok 3

Z ciasta formujemy kulę, wkładamy do miski i przykrywamy ściereczką. Zostawiamy na 1 godz. do wyrośnięcia. Najlepiej umieścić ciasto w ciepłym miejscu, np. blisko kaloryfera.

Pączki pieczone w piekarniku - Krok 3

Krok 4

Wyrośnięte ciasto chwilę wyrabiamy i przekładamy na stolnicę - w ten sposób pozbywamy się nadmiaru powietrza. Rozwałkowujemy je na placek o grubości ok 1-1,5 cm. Z pomocą metalowej obręczy lub szklanki wykrawamy okręg o średnicy ok. 7,5-8 cm. Możemy również zrobić duże pączki, używając obręczy o średnicy ok. 10-12 cm.

Pączki pieczone w piekarniku - Krok 4

Krok 5

Na każdym okręgu kładziemy łyżeczkę marmolady.

Pączki pieczone w piekarniku - Krok 5

Krok 6

Okrągłe kawałki ciasta z marmoladą składamy na pół i formujemy z nich kuleczkę, łączeniem do dołu. Kuleczki przekładamy do papilotek lub układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Smarujemy je roztrzepanym jajkiem. Odstawiamy do ponownego wyrośnięcia na 20-30 min. Pieczemy w temp. 180°C (góra i dół, bez termoobiegu) ok. 16-17 min. do zarumienienia. Wyjmujemy z piekarnika i studzimy.

Pączki pieczone w piekarniku - Krok 6

Krok 7

Cukier puder mieszamy z wodą, aż powstanie gęsty lukier. Polewamy nim pączki i posypujemy kandyzowaną skórką z pomarańczy.

Pączki pieczone w piekarniku - Krok 7
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Pączki pieczone w piekarniku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Pączki pieczone w piekarniku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Pączki pieczone w piekarniku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Pączki pieczone w piekarniku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Pączki pieczone w piekarniku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Pączki pieczone w piekarniku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Pączki pieczone w piekarniku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Pączki pieczone w piekarniku - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej