Pączki pieczone w piekarniku
NOWY PRZEPIS
średnie
69 osób zapisało

Składniki
10 gramów
100 mililitrów
380 gramów
50 gramów
3 sztuki
170 gramów
0.5 łyżeczki
lukier:
200 gramów
2 łyżki
dodatki:
180 gramów
1 sztuka
50 gramów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Do ciepłego (ale nie wrzącego) mleka wsypujemy drożdże. Dokładnie mieszamy i odstawiamy na 10 min., aby całość napęczniała.

Krok 2
Mąkę przesiewamy do miski. Dodajemy cukier oraz sól. W środku robimy wgłębienie i wlewamy wyrośnięty zaczyn. Mieszamy łyżką do połączenia się składników. Wyrabiamy ciasto, dodając kolejno po jednym jajku (jajka powinny być w temperaturze pokojowej). Wyrabiamy ciasto ok. 8-10 min. Następnie dodajemy masło i ponownie wyrabiamy ok. 5 min. Ciasto powinno doskonale odklejać się z ręki, być błyszczące i sprężyste.

Krok 3
Z ciasta formujemy kulę, wkładamy do miski i przykrywamy ściereczką. Zostawiamy na 1 godz. do wyrośnięcia. Najlepiej umieścić ciasto w ciepłym miejscu, np. blisko kaloryfera.

Krok 4
Wyrośnięte ciasto chwilę wyrabiamy i przekładamy na stolnicę - w ten sposób pozbywamy się nadmiaru powietrza. Rozwałkowujemy je na placek o grubości ok 1-1,5 cm. Z pomocą metalowej obręczy lub szklanki wykrawamy okręg o średnicy ok. 7,5-8 cm. Możemy również zrobić duże pączki, używając obręczy o średnicy ok. 10-12 cm.

Krok 5
Na każdym okręgu kładziemy łyżeczkę marmolady.

Krok 6
Okrągłe kawałki ciasta z marmoladą składamy na pół i formujemy z nich kuleczkę, łączeniem do dołu. Kuleczki przekładamy do papilotek lub układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Smarujemy je roztrzepanym jajkiem. Odstawiamy do ponownego wyrośnięcia na 20-30 min. Pieczemy w temp. 180°C (góra i dół, bez termoobiegu) ok. 16-17 min. do zarumienienia. Wyjmujemy z piekarnika i studzimy.

Krok 7
Cukier puder mieszamy z wodą, aż powstanie gęsty lukier. Polewamy nim pączki i posypujemy kandyzowaną skórką z pomarańczy.

Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Podobne przepisy
Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcej