
Składniki
200 gramów
60 gramów
30 gramów
1 sztuka
1 łyżeczka
0.5 łyżeczki
0.5 łyżeczki
0.5 łyżeczki
Przygotowanie krok po kroku
Wartości odżywcze
Krok 1
Piekarnik nagrzej do 180 stopni C.

Krok 2
Bakłażana przepołów, łyżeczką wydrąż nasiona. Ułóż na blaszce do pieczenia i piecz przez 10 minut.

Krok 3
Do podpieczonego bakłażana włóż pomidora, ugotowaną zieloną soczewicę. Na wierzch połóż plasterki mozzarelli. Dopraw przyprawami.

Krok 4
Wstawić do piekarnika na ok. 15 minut. Po wyciągnięciu z piekarnika skrop oliwą i posyp bazylią.


Dobra rada:
Dieta białkowa nie jest przeznaczona dla każdego, przed jej zastosowaniem skonsultuj się z lekarzem rodzinnym lub dietetykiem.
Przepisy w Waszym wykonaniu
Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy.
Czytaj więcejCukinia to pyszne warzywo, które zyskało swą popularność ze względu na dostępność i łatwość wykorzystania w kuchni. I choć sezon na cukinie zaczyna się w sierpniu i trwa do końca lata, to jej smakiem możecie delektować się cały rok.
Czytaj więcej
Pieczony bakłażan z zieloną soczewicą
Pora na: Podwieczorek.
Bakłażan, zwany inaczej oberżyną, kojarzony jest głównie z kuchnią orientalną, w której stanowi ważny składnik wielu potraw, zarówno mięsnych, jak i wegetariańskich. Nasza propozycja na wykorzystanie tego warzywa to podwieczorek z pieczonego bakłażana z soczewicą, serem i pomidorem. Aromat dania podkreśla oryginalna kompozycja przypraw, nadająca mu śródziemnomorskiego charakteru. Jeśli do tej pory rzadko przygotowywaliście bakłażana – spróbujcie, a przekonacie się, jakie to proste!
Dla kogo?
Podwieczorek z pieczonym bakłażanem to propozycja dla osób dbających o zbilansowaną dietę i ceniących nowoczesne, aromatyczne dania bezmięsne.
Wiesz, co jesz!
Pieczony bakłażan z zieloną soczewicą to 247,5 kcal, które dostarczą wam energii do działania. Posiłek zawiera również 11,2 g błonnika oraz 16 g białka, niezbędnego każdej osobie uprawiającej aktywny tryb życia.
Czy wiesz, że?
Bakłażany w Europie pojawiły się w XII wieku. Jednak z uwagi na niesprzyjający klimat, roślina przyjęła się powszechnie tylko w Hiszpanii. W innych krajach uprawiana jest w niewielkim zakresie, przede wszystkim w warunkach szklarniowych.