Placek z brzoskwiniami

Autor: Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

21

71 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

181 osób wydrukowało

Pobierz pdf

308 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

200 gramów

2 łyżki

150 gramów

5 sztuk

4 sztuki

1 łyżeczka

1 szczypta

1 opakowanie

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Obie mąki wymieszaj z proszkiem do pieczenia i przesiej.

Krok 2

Białka z solą ubij na sztywną pianę.

Krok 3

Nadal ubijając, dodaj cukier puder.

Krok 4

Żółtka utrzyj z Kasią.

Krok 5

Wsyp po trochu mąkę i pianę z białek, delikatnie wymieszaj.

Krok 6

Tortownicę (o średnicy około 25 cm) posmaruj Kasią i posyp tartą bułką.

Krok 7

Przełóż ciasto, na wierzchu ułóż połówki brzoskwiń otworami po pestce do góry.

Krok 8

Piecz około 30 minut w piekarniku nagrzanym do 180-190 stopni C.

Krok 9

Ciasto posyp cukrem pudrem.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Placek z brzoskwiniami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Placek z brzoskwiniami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Placek z brzoskwiniami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Placek z brzoskwiniami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Placek z brzoskwiniami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Placek z brzoskwiniami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Placek z brzoskwiniami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Prosta sprawa, która mimo wszystko wymaga wprawy i znajomości kilku trików. Zróbcie miejsce na kuchennych blatach, ponieważ dziś placki rodem z Meksyku będą ukoronowaniem posiłku.

Czytaj więcej

Blanszowanie warzyw to sposób ich obróbki termicznej, polegający na krótkim sparzeniu wodą, a następnie intensywnym schłodzeniu. Jak je właściwie wykonać i kiedy?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Placek z brzoskwiniamiPlacek z brzoskwiniami

Brzoskwinie to owoce bardzo popularne, dostępne w odmianach, które różnią się smakiem i konsystencją. Dojrzałe są słodkie i soczyste, o intensywnym zapachu i delikatnym miąższu. Tym razem przyrządź z nich smaczny deser. Przepis na placek brzoskwiniowy stanowi szybki sposób na apetyczną przekąskę – zasugeruj się wskazówkami i upiecz go w godzinę! Najpierw przygotuj ciasto – po połączeniu wszystkich składników w gładką, jednolitą masę, będzie gotowe do wylania na blaszkę. Najlepiej użyj w tym celu okrągłej formy o średnicy ok. 25 cm. Na górze masy poukładaj połówki brzoskwiń – koniecznie skórką na dół, by sok pozostał w owocach i nie wsiąkał w ciasto. Na koniec wystarczy umieścić je w rozgrzanym piekarniku – będzie gotowe po kilkudziesięciu minutach. Po upieczeniu posyp wypiek cukrem pudrem albo przygotuj do niego lukier. Będzie jeszcze słodszy, gdy wyłożysz jego wierzch polewą czekoladową. Placek z brzoskwiniami świetnie smakuje zaserwowany ze szklanką mrożonej herbaty. Spróbuj i podziel się z nami swoją opinią.