Płatki gryczane z jogurtem naturalnym i gruszką
łatwe
102 osoby zapisały
Składniki
6 łyżek
1 szklanka
1 sztuka
2 łyżki
1 łyżeczka
Przygotowanie krok po kroku
Wartości odżywcze
Krok 1
Pestki słonecznika podpraż na suchej patelni.
Krok 2
Płatki zalej wrzącą wodą do poziomu powierzchni płatków i odczekaj kilka minut, aż zmiękną.
Krok 3
Dodaj jogurt, pokrojone w kostkę kawałki gruszki, pestki słonecznika i kakao. Wymieszaj.
Dobra rada:
Posiłek jest dobrym źródłem: potasu, wapnia, fosforu, magnezu, cynku, miedzi, witaminy E, ryboflawiny, witaminy B12.
Przepisy w Waszym wykonaniu
łatwe
Kontynuując serię blogową o szybkich daniach, dziś chciałbym poruszyć temat sałatek. To także bardzo dobre rozwiązanie, gdy czasu jest mało. Gdy mam upieczoną lub usmażoną pierś kurczaka albo po prostu to, co zostało z niedzielnego pieczonego kurczaka zazwyczaj decyduję się na...
Czytaj więcejCiągłe życie w pośpiechu sprawia, że nie masz na nic czasu? Lubisz gotować, ale zbyt długotrwałe i pracochłonne przyrządzanie potraw gasi cały Twój zapał? Najwyższy czas to zmienić.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Płatki gryczane z jogurtem naturalnym i gruszką
Śniadanie musi być pożywne. Ale i smaczne! Jeśli jako dziecko nie wyobrażałeś sobie poranka bez płatków z mlekiem, spróbuj ich alternatywy w postaci płatków gryczanych z jogurtem naturalnym i dodatkiem gruszki.
Dla kogo? Dla śpiochów, bo przygotowanie tego śniadania zajmuje przysłowiową minutę. Dla wielbicieli śniadań z nutką słodyczy – bo nie będą mogli oprzeć się pysznemu połączeniu płatków, gruszek i kakao.
Na zdrowie! Jogurt naturalny doskonale zastępuje mleko i inne produkty mleczne, jest znakomitym źródłem białka, potasu, wapnia i fosforu – tego, co niezbędne naszemu organizmowi. Dodane do niego płatki gryczane to z kolei źródło magnezu, cynku i miedzi oraz witamin z grupy B.
Czy wiesz, że? Płatki gryczane powstają z ziaren gryki i charakteryzują się lekko słodkawym smakiem. Dlatego doskonale pasują do nich wszelkie gatunki owoców oraz ziarna. Ich ogromnym walorem jest to, że mogą być spożywane przez osoby będące na diecie bezglutenowej.