Dieta 2000 kalorii

50 przepisów - 10 dni

Płatki gryczane z jogurtem naturalnym i gruszką

Autor: mgr inż. Paulina Gąsiewska

ratingratingratingratingrating

3

91 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
10 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

36 osób wydrukowało

Pobierz pdf

91 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 szklanka

1 łyżeczka

2 łyżki

1 sztuka

6 łyżek

Zaznacz co najmniej 1 składnik, by skorzystać z funkcji

Przygotowanie krok po kroku

Wartości odżywcze

Krok 1

Pestki słonecznika podpraż na suchej patelni.

Płatki gryczane z jogurtem naturalnym i gruszką - Krok 1

Krok 2

Płatki zalej wrzącą wodą do poziomu powierzchni płatków i odczekaj kilka minut, aż zmiękną.

Płatki gryczane z jogurtem naturalnym i gruszką - Krok 2

Krok 3

Dodaj jogurt, pokrojone w kostkę kawałki gruszki, pestki słonecznika i kakao. Wymieszaj.

Płatki gryczane z jogurtem naturalnym i gruszką - Krok 3
mgr inż. Paulina  Gąsiewska

Dobra rada:

Posiłek jest dobrym źródłem: potasu, wapnia, fosforu, magnezu, cynku, miedzi, witaminy E, ryboflawiny, witaminy B12.

0

Opinie o przepisie

Zastanawiasz się, co podać gościom na przyjęciu karnawałowym? Dobrym wyborem będą smaczne i różnorodne przekąski, ale również sałatki.

Czytaj więcej

Faworki, zwane także chrustem, to kruche ciasteczka, smażone przede wszystkim w okresie karnawału i na Tłusty Czwartek. Jak zrobić faworki: słodkie, delikatne i chrupiące? Sprawdź nasze porady.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Płatki gryczane z jogurtem naturalnym i gruszkąPłatki gryczane z jogurtem naturalnym i gruszką

Śniadanie musi być pożywne. Ale i smaczne! Jeśli jako dziecko nie wyobrażałeś sobie poranka bez płatków z mlekiem, spróbuj ich alternatywy w postaci płatków gryczanych z jogurtem naturalnym i dodatkiem gruszki.

Dla kogo? Dla śpiochów, bo przygotowanie tego śniadania zajmuje przysłowiową minutę. Dla wielbicieli śniadań z nutką słodyczy – bo nie będą mogli oprzeć się pysznemu połączeniu płatków, gruszek i kakao.

Na zdrowie! Jogurt naturalny doskonale zastępuje mleko i inne produkty mleczne, jest znakomitym źródłem białka, potasu, wapnia i fosforu – tego, co niezbędne naszemu organizmowi. Dodane do niego płatki gryczane to z kolei źródło magnezu, cynku i miedzi oraz witamin z grupy B.

Czy wiesz, że? Płatki gryczane powstają z ziaren gryki i charakteryzują się lekko słodkawym smakiem. Dlatego doskonale pasują do nich wszelkie gatunki owoców oraz ziarna. Ich ogromnym walorem jest to, że mogą być spożywane przez osoby będące na diecie bezglutenowej.