Puszyste placuszki z jabłkami i twarożkiem
łatwe
4 osoby zapisały

Składniki
100 gramów
0.5 łyżeczki
1 sztuka
1 łyżeczka
2 łyżki
1 łyżeczka
2 łyżki
twarożek:
40 gramów
0.5 łyżeczki
1 łyżka
1 szczypta
Przygotowanie krok po kroku
Wartości odżywcze
Krok 1
Jabłko razem ze skórką pokrój w plasterki. Dodaj miód.

Krok 2
Do miski wbij jajo i dodaj rozpuszczone i wystudzone masło. Dokładnie wymieszaj.

Krok 3
Do powstałej masy jajecznej dodaj mąkę, proszek do pieczenia i cynamon oraz jabłko z miodem. Wszystko delikatnie zmieszaj. Następnie dodaj jogurt i ponownie wymieszaj.

Krok 4
Na patelni rozgrzej olej i nakładaj łyżką niewielkie placuszki. Smaż powoli z obu stron na złoty kolor, by miały czas wyrosnąć.

Krok 5
Twaróg połącz z 1 miodem oraz jogurtem. Racuszki przełóż na talerz i posmaruj masą twarogową.


Dobra rada:
Dieta białkowa nie jest przeznaczona dla każdego, przed jej zastosowaniem skonsultuj się z lekarzem rodzinnym lub dietetykiem.
Przepisy w Waszym wykonaniu
Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcej
Puszyste placuszki z jabłkami i twarożkiem
Pora na: Śniadanie.
Czyż nie miło jest rozpocząć dzień od pysznego, wartościowego śniadania, przygotowanego na słodko? Oczywiście, że tak! Skorzystajcie z naszej propozycji na wyjątkowy pierwszy posiłek dnia, którym są puszyste placuszki z jabłkami i twarożkiem. Jabłka, miód, mąka gryczana i jogurt grecki light to główne składniki ciasta, które po usmażeniu pokryje puszysty miodowo – cynamonowy twarożek. Spróbujcie placuszków, a jesteśmy pewni, że na stałe wpiszecie je do swojego menu. Smacznego!
Dla kogo?
Placuszki z jabłkami i twarożkiem są doskonałym uzupełnieniem wysokobiałkowej diety 1500 kalorii, przeznaczonej dla osób aktywnych fizycznie.
Wiesz, co jesz!
Placuszki według naszego przepisu dostarczą wam 433,7 kcal energii, niezbędnej do prowadzenia aktywnego trybu życia. Danie bogate jest również w błonnik (3,9 g) oraz w białko (21,2 g).
Czy wiesz, że?
Mąka gryczana inaczej nazywana jest mąką tatarczaną. Jest składnikiem prażuchy, tradycyjnej potrawy, serwowanej do dziś między innymi na Lubelszczyźnie. Mąka pszenna i gryczana prażona jest na złoty kolor, po czym wlewa się do niej gorącą wodę, rozcierając masę. Gotowe kluski podawane są ze słoniną.