
Składniki
250 gramów
200 mililitrów
25 gramów
40 gramów
1 łyżeczka
1 łyżeczka
2 łyżki
2 sztuki
200 gramów
100 mililitrów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Przygotuj zaczyn. W misce połącz pokruszone drożdże, cukier kryształ, 2 łyżki mąki i 50 ml ciepłego mleka (ok. 30 st. C). Całość wymieszaj, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na ok. 20 min aż zaczyn zwiększy objętość dwukrotnie.

Krok 2
W misie miksera umieść przesiana mąkę, pozostałe mleko, esencję, masło, żółtka jaj i wyrośnięty zaczyn. Całość wyrób za pomocą haka do ciasta.

Krok 3
Gdy ciasto będzie gładkie przykryj je ściereczką i odstaw do ponownego wyrośnięcia na kolejne 20-30 min.

Krok 4
Na patelni rozgrzej 30 ml oleju i usmaż małe racuszki na małym ogniu, po 2-3 min z każdej strony. Gotowe placki posyp cukrem pudrem i udekoruj malinami.


Dobra rada:
Jeśli lubisz jabłka - pokrój je w drobną kostkę i dodaj do ciasta.
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Racuchy drożdżowe
Szukacie receptury na smaczne i proste do przygotowania danie? Koniecznie spróbujcie naszej receptury, która pozwoli Wam przyrządzić najlepsze racuchy drożdżowe. Jesteśmy pewni, że lepszego przepisu jeszcze nie poznaliście! Co charakteryzuje nasze racuchy drożdżowe? Przepis sprawia, że są pyszne, cieplutkie i wyjątkowo puszyste! Doskonale sprawdzą się jako przekąska w ciągu dnia, ale nie tylko! Możecie podawać je na obiad, kolację, a nawet śniadanie! Według naszej receptury przyrządzicie porcje racuchów drożdżowych dla 4 osób, jednak przygotujcie się na to, że mogą szybko zniknąć z talerza. Domyślacie się, kto najbardziej lubi racuchy? Oczywiście, że najmłodsi! Szybkie racuchy drożdżowe doskonale sprawdzą się jako podwieczorek dla dzieci. Nie zapomnijcie o kolorowych ozdobach! Posypcie puszyste racuchy drożdżowe cukrem pudrem i dodajcie świeże owoce, my w szczególności polecamy Wam maliny i borówki. Jeżeli wolicie dżemy i słodkie kremy, to one również doskonale się sprawdzą. Wybierzcie swoje ulubione produkty i dodajcie je do racuchów drożdżowych z jabłkami. Jaki jest plus tego dania? Przyrządzicie je szybko, prosto i w dużych ilościach! Mamy dla Was poradę, która pozwoli urozmaicić smak racuchów drożdżowych. Możecie dodać do środka pokrojone w kostkę jabłka! To niezastąpiony duet, który zasmakuje każdemu. Zdecydowaliście się na przygotowanie racuchów drożdżowych z przepisu? Koniecznie dajcie nam o tym znać! Zostawcie komentarz i podzielcie się swoją opinią. Życzymy Wam udanego gotowania i smacznego!