Składniki
20 gramów
2 szklanki
1 łyżeczka
270 mililitrów
2 sztuki
2 łyżki
1 łyżeczka
70 gramów
200 gramów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Do miseczki rozkrusz drożdże, wlej 20 ml ciepłego mleka i łyżkę cukru. Całość wymieszaj i pozostaw do wyrośnięcia w ciepłym miejscu, pod przykryciem, na ok. 10 min.
Krok 2
Do kielicha robota kuchennego przesiej mąkę, dodaj jedno jajko, wyrośnięte drożdże, pozostałe mleko, cukier puder, cukier wanilinowy i rozpuszczone masło i za pomocą haka wyrób ciasto.
Krok 3
Gotowe ciasto przykryj ścierką i pozostaw do wyrośnięcia.
Krok 4
Schłodzone ciasto rozwałkuj na stolnicy i podziel nożem na trójkąty. Na każdy trójkąt nałóż dżem i zawiń formując rogaliki.
Krok 5
Gotowe rogaliki ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i posmaruj rozkłóconym jajkiem.
Krok 6
Piecz w piekarniku w temperaturze 180 st. C przez 20 minut.
Dobra rada:
Gotowe rogaliki możesz posypać cukrem pudrem lub posmarować lukrem.
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
Na zakończenie serii postów dyniowych chciałbym wspomnieć o jej zastosowaniu w świecie słodkości. Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne.
Czytaj więcejPrzekąski, malutkie dania na jeden kęs, podajemy na początku uroczystego obiadu lub przyjęcia. Mają pobudzić apetyt, zaintrygować, zachęcić do kolejnych dań.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Rogaliki z dżemem
Rogaliki drożdżowe są deserem, który na polskich stołach obecny jest nieprzerwanie od wielu już lat. Praktycznie nie zmienia się przepis na ciasto, z którego są przygotowywane, natomiast smak rogalików uzależniony jest od nadzienia, jakie wykorzystacie. Tu warto uruchomić kulinarną kreatywność, ponieważ ciastka te smakują z każdym słodkim farszem. My proponujemy dziś przepis na klasyczną wersję rogalików z dżemem o smaku malinowym, który sprawia, że deser nabiera orzeźwiającego charakteru.
Dla kogo?
Dla każdego, kto lubi pyszne, drożdżowe wypieki.
Na jaką okazję?
Rogaliki z dżemem lub marmoladą doskonale sprawdzą się na co dzień, ale także podczas wyjątkowych okazji. Nie zapomnijcie więc o nich, przygotowując domową imprezę – są idealnym pomysłem na deser w stylu „finger food”.
Czy wiesz, że?
Odpowiednikiem polskich rogalików są francuskie croissanty, które – według różnych źródeł – mogły być przygotowywane już w 1683 roku. Ich kształt miał symbolizować zwycięstwo nad tureckimi wojskami podczas oblężenia Wiednia.
Dla urozmaicenia:
Tradycyjne rogaliki z dżemem koniecznie posypcie cukrem pudrem.