Słodkie drożdżówki z makiem

Autor: Użytkownik Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

7

13 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

100 osób wydrukowało

Pobierz pdf

123 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

75 gramów

250 mililitrów

25 gramów

1 szczypta

70 gramów

50 dekagramów

dodatki:

1 opakowanie

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Kasię roztopić, dodać mleko, podgrzać do letniej temperatury (nie może być gorące!).

Krok 2

Dodać drożdże, rozpuścić.

Krok 3

Dodać pozostałe składniki, wyrobić ciasto, aż będzie gładkie (ja wyrabianie i wyrastanie pozostawiłam maszynie do chleba).

Krok 4

Odłożyć przykryte w ciepłe miejsce do podwojenia objętości (1 - 1,5 h).

Krok 5

Po wyrośnięciu dokładnie wyrobić, by usunąć pęcherzyki powietrza (ciasto w przekroju powinno być gładkie).

Krok 6

Rozwałkować na placek o wymiarach około 30 x 50 cm.

Krok 7

Posmarować ciasto nadzieniem, zwinąć w roladę, którą pokroić na kawałki o grubości 2 - 3 cm.

Krok 8

Ułożyć je na blaszce w sporych odstępach.

Krok 9

Trzonkiem noża, drewnianą łyżką itp. nacisnąć wzdłuż środka każdego kawałka, aby jego boki uniosły się do góry

Krok 10

Odstawić do wyrośnięcia, ale nie na długo, około 10 - 15 minut.

Krok 11

Kiedy lekko podrosną, posmarować roztrzepanym jajkiem.

1

Opinie o przepisie

  • Magda Lipska

    Magda Lipska , 12.09.2017

    Wyglądają jak ze sklepu

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Słodkie drożdżówki z makiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Słodkie drożdżówki z makiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Słodkie drożdżówki z makiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Słodkie drożdżówki z makiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Słodkie drożdżówki z makiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Słodkie drożdżówki z makiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Słodkie drożdżówki z makiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Czy wiesz, że włoska nazwa „zucchini” oznacza małą dynię? Podobnie jak jej duża odmiana, jest bardzo uniwersalnym warzywem. Co zrobić z cukinii w roli głównej?

Czytaj więcej

Słodkie i soczyste owoce, które mogą być składnikiem deserów, ale również wytrawnych dań czy szybkich sałatek. Co zrobić z malin? – zainspiruj się naszymi propozycjami.

Czytaj więcej