Słodkie drożdżówki z makiem

Autor: mojeciasto_users mojeciasto_users

ratingratingratingratingrating

7

13 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

100 osób wydrukowało

Pobierz pdf

123 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

1 szczypta

25 gramów

70 gramów

250 mililitrów

50 dekagramów

dodatki:

1 opakowanie

1 sztuka

Zaznacz co najmniej 1 składnik, by skorzystać z funkcji

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Kasię roztopić, dodać mleko, podgrzać do letniej temperatury (nie może być gorące!).

Krok 2

Dodać drożdże, rozpuścić.

Krok 3

Dodać pozostałe składniki, wyrobić ciasto, aż będzie gładkie (ja wyrabianie i wyrastanie pozostawiłam maszynie do chleba).

Krok 4

Odłożyć przykryte w ciepłe miejsce do podwojenia objętości (1 - 1,5 h).

Krok 5

Po wyrośnięciu dokładnie wyrobić, by usunąć pęcherzyki powietrza (ciasto w przekroju powinno być gładkie).

Krok 6

Rozwałkować na placek o wymiarach około 30 x 50 cm.

Krok 7

Posmarować ciasto nadzieniem, zwinąć w roladę, którą pokroić na kawałki o grubości 2 - 3 cm.

Krok 8

Ułożyć je na blaszce w sporych odstępach.

Krok 9

Trzonkiem noża, drewnianą łyżką itp. nacisnąć wzdłuż środka każdego kawałka, aby jego boki uniosły się do góry

Krok 10

Odstawić do wyrośnięcia, ale nie na długo, około 10 - 15 minut.

Krok 11

Kiedy lekko podrosną, posmarować roztrzepanym jajkiem.

1

Opinie o przepisie

  • Magda Lipska

    Magda Lipska

    Wyglądają jak ze sklepu

    Odpowiedz Odpowiedz

Zastanawiasz się, co podać gościom na przyjęciu karnawałowym? Dobrym wyborem będą smaczne i różnorodne przekąski, ale również sałatki.

Czytaj więcej

Faworki, zwane także chrustem, to kruche ciasteczka, smażone przede wszystkim w okresie karnawału i na Tłusty Czwartek. Jak zrobić faworki: słodkie, delikatne i chrupiące? Sprawdź nasze porady.

Czytaj więcej