Świeży ananas podawany z lodami waniliiowymi i prażonym kokosem
łatwe
2 osoby zapisały

Składniki
4 łyżki
1 sztuka
2 łyżki
1 łyżka
1 sztuka
null
2 łyżki
6 łyżek
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Wiórki kokosowe upraż na suchej patelni, aż zrobią się rumiane.
Krok 2
W misce połącz syrop cukrowy z sokiem pomarańczowym i cytrynowym, miodem i połową listków posiekanej bazylii.
Krok 3
Odkrój końcówki ananasa. Zachowaj kilka najładniejszych liści do dekoracji. Następnie obierz ananasa ze skórki, przekrój na pół, później ponownie na pół. Z każdej ćwiartki usuń nożem stwardniałą część. Pozostały miąższ pokrój w cieniutkie plasterki.
Krok 4
Plasterki ananasa rozłóż na talerzu i polej przygotowanym sosem.
Krok 5
Na wierzchu ułóż lody waniliowe. Deser udekoruj listkami bazylii i ananasa oraz wiórkami kokosowymi.

Dobra rada:
Okazja: Na specjalne okazje
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.
Czytaj więcejW sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.
Czytaj więcej