Wędzona szynka z dzika (peklowana) przepis – Zobacz na przepisy.pl

Wędzona szynka z dzika (peklowana)

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

3

3 os.
stopień trudności

trudne

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
5 os.
Drukuj

74 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

65 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 kilogram

10 gramów

2.5 litra

150 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Przyprawy zmiażdż, zmieszaj z solą, saletrą, cukrem (w lecie cukru nie dodawać) i podziel na dwie części. Połowę mieszaniny wetrzyj w szynkę i włóż ją ciasno do emaliowanego garnka lub w garnek kamionkowy, przykryj drewnianym krążkiem i obciąż ciężarkiem, przetrzymaj przez 48 godzin.

Krok 2

Wodę zagotuj, schłodź, dodaj pozostałe przyprawy z solą i saletrą, a następnie zalej mięso, przykryj drewnianym krążkiem i obciąż ciężarkiem. Mięso musi być całkowicie zanurzone w zalewie. Mięso wynieś do chłodnego pomieszczenia (+4°C do +6°C) na dwa dni. Codziennie obracaj mięso w zalewie.

Krok 3

Mięso po wyjęciu opłucz, osącz z wody i powieś w suchym, przewiewnym i chłodnym miejscu na 3-4 dni do obsuszenia. Wędź w zimnym dymie. Szynkę można wędzić obszytą płótnem. Uwędzoną szynkę powieś w chłodnym i przewiewnym miejscu lub przetrzymaj ją zanurzoną w otrębach.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Wędzona szynka z dzika (peklowana) - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Wędzona szynka z dzika (peklowana) - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Wędzona szynka z dzika (peklowana) - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Wędzona szynka z dzika (peklowana) - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Wędzona szynka z dzika (peklowana) - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Wędzona szynka z dzika (peklowana) - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Wędzona szynka z dzika (peklowana) - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<
7 osób ogląda przepis:
Aromatyczna bruschetta
czas przygotowania
30 min.
stopień trudności

łatwe

Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne. Amerykanie nie wyobrażają sobie Święta Dziękczynienia bez tradycyjnego ciasta dyniowego pumpkin pie. Sprawdźcie przepis na to ciasto.

Czytaj więcej

Sos pomidorowy nadaje się nie tylko do najbardziej popularnego wariantu z makaronem spaghetti. Świetnie komponuje się z kokardkami, wstążkami, ravioli i tortellini. Doskonały przepis na sos pomidorowy?

Czytaj więcej