Wędzona szynka z dzika (peklowana) przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Wędzona szynka z dzika (peklowana)

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

3

3 os.
stopień trudności

trudne

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
5 os.
Drukuj

83 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

80 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 kilogram

10 gramów

2.5 litra

150 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Przyprawy zmiażdż, zmieszaj z solą, saletrą, cukrem (w lecie cukru nie dodawać) i podziel na dwie części. Połowę mieszaniny wetrzyj w szynkę i włóż ją ciasno do emaliowanego garnka lub w garnek kamionkowy, przykryj drewnianym krążkiem i obciąż ciężarkiem, przetrzymaj przez 48 godzin.

Krok 2

Wodę zagotuj, schłodź, dodaj pozostałe przyprawy z solą i saletrą, a następnie zalej mięso, przykryj drewnianym krążkiem i obciąż ciężarkiem. Mięso musi być całkowicie zanurzone w zalewie. Mięso wynieś do chłodnego pomieszczenia (+4°C do +6°C) na dwa dni. Codziennie obracaj mięso w zalewie.

Krok 3

Mięso po wyjęciu opłucz, osącz z wody i powieś w suchym, przewiewnym i chłodnym miejscu na 3-4 dni do obsuszenia. Wędź w zimnym dymie. Szynkę można wędzić obszytą płótnem. Uwędzoną szynkę powieś w chłodnym i przewiewnym miejscu lub przetrzymaj ją zanurzoną w otrębach.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Wędzona szynka z dzika (peklowana) - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Wędzona szynka z dzika (peklowana) - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Wędzona szynka z dzika (peklowana) - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Wędzona szynka z dzika (peklowana) - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Wędzona szynka z dzika (peklowana) - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Wędzona szynka z dzika (peklowana) - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Wędzona szynka z dzika (peklowana) - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Wędzona szynka z dzika (peklowana) - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
21 osób ogląda przepis:
Kaczka po poznańsku
czas przygotowania
90 min.
stopień trudności

łatwe

Na zakończenie serii postów dyniowych chciałbym wspomnieć o jej zastosowaniu w świecie słodkości. Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne.

Czytaj więcej

Przekąski, malutkie dania na jeden kęs, podajemy na początku uroczystego obiadu lub przyjęcia. Mają pobudzić apetyt, zaintrygować, zachęcić do kolejnych dań.

Czytaj więcej