Wędzona szynka z dzika (peklowana) przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Wędzona szynka z dzika (peklowana)

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

4

3 os.
cookedstopień trudności

trudne

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
5 os.
Drukuj

89 osób wydrukowało

Pobierz pdf

97 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 kilogram

10 gramów

2.5 litra

150 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Przyprawy zmiażdż, zmieszaj z solą, saletrą, cukrem (w lecie cukru nie dodawać) i podziel na dwie części. Połowę mieszaniny wetrzyj w szynkę i włóż ją ciasno do emaliowanego garnka lub w garnek kamionkowy, przykryj drewnianym krążkiem i obciąż ciężarkiem, przetrzymaj przez 48 godzin.

Krok 2

Wodę zagotuj, schłodź, dodaj pozostałe przyprawy z solą i saletrą, a następnie zalej mięso, przykryj drewnianym krążkiem i obciąż ciężarkiem. Mięso musi być całkowicie zanurzone w zalewie. Mięso wynieś do chłodnego pomieszczenia (+4°C do +6°C) na dwa dni. Codziennie obracaj mięso w zalewie.

Krok 3

Mięso po wyjęciu opłucz, osącz z wody i powieś w suchym, przewiewnym i chłodnym miejscu na 3-4 dni do obsuszenia. Wędź w zimnym dymie. Szynkę można wędzić obszytą płótnem. Uwędzoną szynkę powieś w chłodnym i przewiewnym miejscu lub przetrzymaj ją zanurzoną w otrębach.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Wędzona szynka z dzika (peklowana) - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Wędzona szynka z dzika (peklowana) - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Wędzona szynka z dzika (peklowana) - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Wędzona szynka z dzika (peklowana) - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Wędzona szynka z dzika (peklowana) - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Wędzona szynka z dzika (peklowana) - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Wędzona szynka z dzika (peklowana) - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Wędzona szynka z dzika (peklowana) - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Wiosna i lato to świetny czas na urządzenie grilla. Soczyste żeberka, wyrazista karkówka, ryba z chrupiącą skórką czy podpieczone warzywa i owoce – ich cechą wspólną jest intensywny aromat oraz smak.
Co na grilla? Oto kilka porad.

Czytaj więcej

Mówi się, że jedna jaskółka wiosny nie czyni, ale gdy w ogrodach pojawia się smukły rabarbar, można mieć pewność, że zima odeszła na dobre. Oficjalnie uważany jest za warzywo, lecz doskonale sprawdza się w owocowych kompotach w połączeniu z truskawkami i licznych deserach.

Czytaj więcej