PRZEPISY.PL

Wędzona szynka z dzika (peklowana)

  • 90
  • 5
  • Trudne
  • 0
3
osoby dodały do Mniamlisty

Składniki

  • saletra1 kg
  • cukier10 g
  • woda2.5 l
  • sól150 g
      • Krok 1

        Przyprawy zmiażdż, zmieszaj z solą, saletrą, cukrem (w lecie cukru nie dodawać) i podziel na dwie części. Połowę mieszaniny wetrzyj w szynkę i włóż ją ciasno do emaliowanego garnka lub w garnek kamionkowy, przykryj drewnianym krążkiem i obciąż ciężarkiem, przetrzymaj przez 48 godzin.
      • Krok 2

        Wodę zagotuj, schłodź, dodaj pozostałe przyprawy z solą i saletrą, a następnie zalej mięso, przykryj drewnianym krążkiem i obciąż ciężarkiem. Mięso musi być całkowicie zanurzone w zalewie. Mięso wynieś do chłodnego pomieszczenia (+4°C do +6°C) na dwa dni. Codziennie obracaj mięso w zalewie.
      • Krok 3

        Mięso po wyjęciu opłucz, osącz z wody i powieś w suchym, przewiewnym i chłodnym miejscu na 3-4 dni do obsuszenia. Wędź w zimnym dymie. Szynkę można wędzić obszytą płótnem. Uwędzoną szynkę powieś w chłodnym i przewiewnym miejscu lub przetrzymaj ją zanurzoną w otrębach.

      Komentarze (0)

      Podobne przepisy:

      251
      osób dodało do Mniamlisty
      15''
      2
      Łatwe
      21
      osób dodało do Mniamlisty
      30''
      4
      Łatwe
      157
      osób dodało do Mniamlisty
      90''
      6
      Łatwe
      439
      osób dodało do Mniamlisty
      45''
      4
      Łatwe