
Składniki
1 kilogram
10 gramów
2.5 litra
150 gramów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Przyprawy zmiażdż, zmieszaj z solą, saletrą, cukrem (w lecie cukru nie dodawać) i podziel na dwie części. Połowę mieszaniny wetrzyj w szynkę i włóż ją ciasno do emaliowanego garnka lub w garnek kamionkowy, przykryj drewnianym krążkiem i obciąż ciężarkiem, przetrzymaj przez 48 godzin.
Krok 2
Wodę zagotuj, schłodź, dodaj pozostałe przyprawy z solą i saletrą, a następnie zalej mięso, przykryj drewnianym krążkiem i obciąż ciężarkiem. Mięso musi być całkowicie zanurzone w zalewie. Mięso wynieś do chłodnego pomieszczenia (+4°C do +6°C) na dwa dni. Codziennie obracaj mięso w zalewie.
Krok 3
Mięso po wyjęciu opłucz, osącz z wody i powieś w suchym, przewiewnym i chłodnym miejscu na 3-4 dni do obsuszenia. Wędź w zimnym dymie. Szynkę można wędzić obszytą płótnem. Uwędzoną szynkę powieś w chłodnym i przewiewnym miejscu lub przetrzymaj ją zanurzoną w otrębach.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Wędzona szynka z dzika (peklowana)
Oto przepis, który docenią koneserzy niebanalnych frykasów. Wędzona szynka z dzika przygotowana samodzielnie od podstaw to prawdziwy rarytas, za którego przyrządzenie zabierają się nieliczni. Warto jednak podjąć to wyzwanie, ponieważ smak szlachetnego mięsa wynagradza wszelkie trudy. Trzymaj się naszych wytycznych i instrukcji krok po kroku, a zrobienie szynki z dzika (wędzonej) nie będzie wcale aż tak kłopotliwe.
Dla kogo?
Nie da się ukryć, że receptura jest nieco skomplikowana. Nadaje się więc idealnie dla pasjonatów gotowania, którzy szukają kolejnych wyzwań. Szynka z dzika – peklowana wędzona z pewnością cię nie rozczaruje i pozwoli odkryć tajniki kulinarne, o których do tej pory tylko czytałeś w książkach kucharskich i na tematycznych blogach.
Na jaką okazję?
Szynka z dzika brzmi dostojnie! Sam proces jej przygotowania trwa kilkanaście dni, więc to zdecydowanie potrawa pasująca do ważnych okazji. Świąteczny obiad, duża uroczystość czy wystawne przyjęcie? Zebrani przy stole goście nie będą mogli wyjść z podziwu, że własnoręcznie przyrządziłeś tak wykwintny przysmak.
Czy wiesz, że?
Jedzenie dziczyzny ma w Polsce długą historię. Przyjmuje się, że tradycja typowej kuchni myśliwskiej jest na terenach naszego kraju kultywowana już od XVI wieku. Jednoznacznie kojarzy się ona z wystawnymi ucztami szlacheckimi, więc do dziś jest uznawana za elegancki i odświętny przysmak.
Dla urozmaicenia:
Wiesz już, jak przygotować wędzoną szynkę z dzika. Przepis opisuje dokładnie wszystkie etapy. Zastanawiasz się jednak, jak ją podawać i jeść? Plastry szynki mogą pełnić funkcję dania głównego lub zająć honorowe miejsce wśród innych przekąsek wchodzących w skład tzw. zimnej płyty.