Wegańskie kotlety z soczewicy na Wielkanoc
łatwe
441 osób zapisało

Składniki
200 gramów
1 sztuka
3 sztuki
1 sztuka
1 pęczek
1 pęczek
1 łyżeczka
1 łyżka
100 mililitrów
5 łyżek
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Soczewicę ugotuj do miękkości w lekko osolonej wodzie według wskazówek na opakowaniu producenta.

Krok 2
Cebulę i czosnek posiekaj, marchew zetrzyj na tarce i wszystko razem smaż na oleju.

Krok 3
Jak warzywa będą rumiane dodaj przyprawy Knorr i smaż jeszcze 1 minutę.

Krok 4
Warzywa oraz przecedzoną soczewice przełóż do miski. Posiekaj zioła i dodaj do warzyw. Wsyp mąkę i wymieszaj aż masa zrobi się klejąca i gęsta.

Krok 5
Lekko wilgotnymi dłońmi uformuj z soczewicy kotleciki. Smaż aż będą rumiane z obu stron. Podawaj klasycznie z żurawiną.


Dobra rada:
Każdy rodzaj soczewicy przygotowuje się inaczej – najmniej czasu zajmie ci gotowanie soczewicy czerwonej i żółtej.
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy.
Czytaj więcejCukinia to pyszne warzywo, które zyskało swą popularność ze względu na dostępność i łatwość wykorzystania w kuchni. I choć sezon na cukinie zaczyna się w sierpniu i trwa do końca lata, to jej smakiem możecie delektować się cały rok.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Wegańskie kotlety z soczewicy na Wielkanoc
Kotlety z soczewicy? Możesz powiedzieć, że brzmi to niecodzienne i dziwacznie? Nie wydawaj jednak osądów, dopóki sam nie spróbujesz tego dania! Okazać się może, że w połączeniu soczewicy, warzyw i odpowiednich przypraw w mig się zakochasz.
Dla kogo?
Dla każdego, kto lubuje się w kulinarnych eksperymentach. Przyrządzanie ciekawych posiłków może dawać naprawdę dużo frajdy!
Na jaką okazję?
Kotlety z soczewicy będą świetną opcją obiadową i dobrze skomponują się z innymi, typowo wielkanocnymi potrawami na nieco inną nutę – takimi jak zupa chrzanowa czy warzywny pasztet.
Czy wiesz, że?
Jeśli podczas gotowania soczewicy dodajesz do wody sól, to zrób to dopiero wtedy, gdy produkt będzie już miękki. Sól powoduje bowiem twardnienie ziaren.
Dla urozmaicenia:
Do przygotowania wegańskich kotletów możesz użyć soczewicy dowolnego rodzaju – czerwonej, zielonej, brązowej lub czarnej.