dania z kalafiora gotowanego
8 przepisów
Filtrowanie: wyczyść filtry
Sortowanie:
Przepisy z: dania z kalafiora gotowanego (8) 
łatwe
łatwe
łatwe
średnie
dania z kalafiora gotowanego
Na pytanie, co zrobić z gotowanego kalafiora, zapewne większość z was odpowie, że trzeba go polać masłem, posypać bułką tartą i podać jako pyszną przekąskę albo element obiadu. To oczywiście prawda, ale warto pamiętać, że gotowany kalafior daje znacznie więcej możliwości kulinarnych, o czym łatwo możecie się przekonać, sprawdzając receptury, jakie dla was przygotowaliśmy. Kalafior gotowany to przepisy zarówno na oryginalne danie, ale także na przysmaki, które świetnie odnajdą się na imprezowym stole. Co z gotowanego kalafiora można jeszcze przyrządzić? Burgery! Tak, ta klasyka amerykańskiej kuchni, w wydaniu roślinnym smakuje wyśmienicie. Wołowinę zastąpcie kalafiorem, którego konsystencja bardzo przypomina mięso. Miłośnicy zup wśród naszych przepisów na kalafiora gotowanego również odnajdą coś dla siebie. Krem kalafiorowy to sztandarowe danie, nawiązujące do tradycyjnej, wakacyjnej kuchni. Nie pozostaje nic innego, jak tylko wybrać się na szybkie zakupy i zaszyć w kuchni na kilkanaście minut, aby wyczarować pyszne potrawy z gotowanego kalafiora!
Dla kogo?
Kalafior gotowany to przepisy dla tych z was, którzy lubią wegetariańskie dania lub warzywne dodatki do potraw mięsnych. Kalafior posmakuje wielbicielom polskiej kuchni, jak i zwolennikom nowoczesnych dań, nawiązujących do orientalnych smaków.
Na jaką okazję?
To, kiedy i co można zrobić z gotowanego kalafiora, zależy wyłącznie od was. Dania z wykorzystaniem tego warzywa doskonale sprawdzą się jako urozmaicenie codziennego menu obiadowego, ale także jako oryginalna propozycja na letnie przyjęcie. Kalafior jest również świetnym pomysłem na przekąskę, którą zabierzecie ze sobą do pracy czy w podróż.
Czy wiesz, że?
Jadalną częścią kalafiora jest róża, która może osiągać wagę nawet 2 kg. Warzywo znane jest w polskiej kuchni od setek lat, a pojawiło się na naszych stołach na przełomie XVI i XVII wieku.
Dla urozmaicenia:
Pomysłów na to, co zrobić z ugotowanym kalafiorem jest wiele i korzystamy z nich przede wszystkim latem. Nie zapominajcie o tym warzywie również w porze zimowej, gdy świeże warzywa możecie zastąpić ich wersją mrożoną. Warto zrobić zapasy kalafiora, mrożąc pojedyncze różyczki w woreczkach. Przydadzą się na pewno – wiecie już, co z gotowanego kalafiora najlepiej przygotować na pyszny obiad!