Zapiekanka koktajlowa przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Zapiekanka koktajlowa

Autor: magnolia0joaska

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

4 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

13 osób wydrukowało

Pobierz pdf

9 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

0.5 sztuki

200 gramów

150 gramów

1 sztuka

150 gramów

6 sztuk

1 łyżeczka

40 gramów

60 gramów

0.5 litra

0.5 łyżeczki

1 szczypta

0.5 łyżeczki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Kalafior zblanszować w osolonej wodzie. Ziemniaki obrać i pokroić na cienkie plasterki. Cebulę pokroić w ćwiartki lub ósemki, podsmażyć na oliwie. Dodać pokruszony czosnek w mini kosteczkach, pomidorki koktajlowe i suszoną bazylię - chwilę poddusić. Wymieszać z kalafiorem, ziemniakami, dodać pokrojoną w plasterki szynkę. Przełożyć do naczynia żaroodpornego.

Krok 2

Przygotować sos beszamelowy: Masło roztopić, dodać mąkę - dokładnie wymieszać, by nie było grudek. Dodać mleko i przyprawy. Gotować mieszając aż zgęstnieje (ok.7-10min.)

Krok 3

Zalać zapiekankę sosem beszamelowym i przykryć serem. Zapiec w piekarniku nagrzanym do 190C przez ok. 25-30min. Posypać posiekaną świeżą bazylią. Smacznego!

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Zapiekanka koktajlowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Zapiekanka koktajlowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Zapiekanka koktajlowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Zapiekanka koktajlowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Zapiekanka koktajlowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Zapiekanka koktajlowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Zapiekanka koktajlowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Zapiekanka koktajlowa - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Trudno wyobrazić sobie ciepłe miesiące bez soczystych owoców. Co zrobić z truskawek, które najsmaczniejsze są na przełomie wiosny i lata? Przygotowaliśmy dla Ciebie 6 inspiracji, nie tylko na wypieki.

Czytaj więcej

Botwinka, czyli smaczna zupa, której oryginalnego smaku dodają wczesne buraki, to jedno z popularniejszych dań w sezonie wiosenno-letnim. Jest delikatna, ale jednocześnie charakterystyczna. Jak ugotować botwinkę? – przeczytasz w poradniku.

Czytaj więcej