Zapiekanka koktajlowa przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Zapiekanka koktajlowa

Autor: magnolia0joaska

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
4 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

14 osób wydrukowało

Pobierz pdf

18 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

0.5 sztuki

200 gramów

150 gramów

1 sztuka

150 gramów

6 sztuk

1 łyżeczka

40 gramów

60 gramów

0.5 litra

0.5 łyżeczki

1 szczypta

0.5 łyżeczki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Kalafior zblanszować w osolonej wodzie. Ziemniaki obrać i pokroić na cienkie plasterki. Cebulę pokroić w ćwiartki lub ósemki, podsmażyć na oliwie. Dodać pokruszony czosnek w mini kosteczkach, pomidorki koktajlowe i suszoną bazylię - chwilę poddusić. Wymieszać z kalafiorem, ziemniakami, dodać pokrojoną w plasterki szynkę. Przełożyć do naczynia żaroodpornego.

Krok 2

Przygotować sos beszamelowy: Masło roztopić, dodać mąkę - dokładnie wymieszać, by nie było grudek. Dodać mleko i przyprawy. Gotować mieszając aż zgęstnieje (ok.7-10min.)

Krok 3

Zalać zapiekankę sosem beszamelowym i przykryć serem. Zapiec w piekarniku nagrzanym do 190C przez ok. 25-30min. Posypać posiekaną świeżą bazylią. Smacznego!

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Zapiekanka koktajlowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Zapiekanka koktajlowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Zapiekanka koktajlowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Zapiekanka koktajlowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Zapiekanka koktajlowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Zapiekanka koktajlowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Zapiekanka koktajlowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Zapiekanka koktajlowa - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej