Zapiekanka koktajlowa przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Zapiekanka koktajlowa

Autor: magnolia0joaska

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
4 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

14 osób wydrukowało

Pobierz pdf

18 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

0.5 sztuki

200 gramów

150 gramów

1 sztuka

150 gramów

6 sztuk

1 łyżeczka

40 gramów

60 gramów

0.5 litra

0.5 łyżeczki

1 szczypta

0.5 łyżeczki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Kalafior zblanszować w osolonej wodzie. Ziemniaki obrać i pokroić na cienkie plasterki. Cebulę pokroić w ćwiartki lub ósemki, podsmażyć na oliwie. Dodać pokruszony czosnek w mini kosteczkach, pomidorki koktajlowe i suszoną bazylię - chwilę poddusić. Wymieszać z kalafiorem, ziemniakami, dodać pokrojoną w plasterki szynkę. Przełożyć do naczynia żaroodpornego.

Krok 2

Przygotować sos beszamelowy: Masło roztopić, dodać mąkę - dokładnie wymieszać, by nie było grudek. Dodać mleko i przyprawy. Gotować mieszając aż zgęstnieje (ok.7-10min.)

Krok 3

Zalać zapiekankę sosem beszamelowym i przykryć serem. Zapiec w piekarniku nagrzanym do 190C przez ok. 25-30min. Posypać posiekaną świeżą bazylią. Smacznego!

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Zapiekanka koktajlowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Zapiekanka koktajlowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Zapiekanka koktajlowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Zapiekanka koktajlowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Zapiekanka koktajlowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Zapiekanka koktajlowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Zapiekanka koktajlowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Zapiekanka koktajlowa - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej