
Składniki
0.5 sztuki
200 gramów
150 gramów
1 sztuka
150 gramów
6 sztuk
1 łyżeczka
40 gramów
60 gramów
0.5 litra
0.5 łyżeczki
1 szczypta
0.5 łyżeczki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Kalafior zblanszować w osolonej wodzie. Ziemniaki obrać i pokroić na cienkie plasterki. Cebulę pokroić w ćwiartki lub ósemki, podsmażyć na oliwie. Dodać pokruszony czosnek w mini kosteczkach, pomidorki koktajlowe i suszoną bazylię - chwilę poddusić. Wymieszać z kalafiorem, ziemniakami, dodać pokrojoną w plasterki szynkę. Przełożyć do naczynia żaroodpornego.
Krok 2
Przygotować sos beszamelowy: Masło roztopić, dodać mąkę - dokładnie wymieszać, by nie było grudek. Dodać mleko i przyprawy. Gotować mieszając aż zgęstnieje (ok.7-10min.)
Krok 3
Zalać zapiekankę sosem beszamelowym i przykryć serem. Zapiec w piekarniku nagrzanym do 190C przez ok. 25-30min. Posypać posiekaną świeżą bazylią. Smacznego!
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.
Czytaj więcejW sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.
Czytaj więcej