
Składniki
2.5 kilograma
6 łyżek
0.2 litra
2 sztuki
0.5 szklanki
0.5 szklanki
2 łyżki
1 sztuka
1 szczypta
1 szczypta
1 litr
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Karpia umyj i pokrój na dzwonki.
Krok 2
Piwo wymieszaj z mąką, jajkami, solą i mielonym pieprzem.
Krok 3
Rozgrzej tłuszcz na głębokiej patelni. Kawałki ryby mocz w przygotowanym cieście i smaż przez ok. 5 minut aż nabiorą złotego koloru.
Krok 4
Cytrynę sparz, obierz, skórkę drobno posiekaj, wyciśnij sok. Połącz obie śmietany, dodaj wyciśnięty sok i skórkę z cytryny, chrzan i ziarna pieprzu.
Krok 5
Całość dopraw solą i pieprzem dokładnie przemieszaj. Usmażonego karpia włóż na talerz i polej sosem.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Podobne przepisy
Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.
Czytaj więcejW sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.
Czytaj więcej