
Składniki
2.5 kilograma
6 łyżek
0.2 litra
2 sztuki
0.5 szklanki
0.5 szklanki
2 łyżki
1 sztuka
1 szczypta
1 szczypta
1 litr
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Karpia umyj i pokrój na dzwonki.
Krok 2
Piwo wymieszaj z mąką, jajkami, solą i mielonym pieprzem.
Krok 3
Rozgrzej tłuszcz na głębokiej patelni. Kawałki ryby mocz w przygotowanym cieście i smaż przez ok. 5 minut aż nabiorą złotego koloru.
Krok 4
Cytrynę sparz, obierz, skórkę drobno posiekaj, wyciśnij sok. Połącz obie śmietany, dodaj wyciśnięty sok i skórkę z cytryny, chrzan i ziarna pieprzu.
Krok 5
Całość dopraw solą i pieprzem dokładnie przemieszaj. Usmażonego karpia włóż na talerz i polej sosem.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Podobne przepisy
Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcej