Czy można mrozić rabarbar? Jak to robić?

Rabarbar to warzywo o charakterystycznym cierpkim smaku, które świetnie komponuje się ze słodkimi dodatkami, tworząc wspólnie wyszukane wypieki, desery, kompoty czy nawet glazury i sosy do mięsa. Jednak sezon na warzywo nie trwa cały rok. Powstaje więc pytanie, czy można mrozić rabarbar, a jeśli tak to, jak to zrobić?

Czy można mrozić rabarbar?

Oczywiście, że można, a według nas nawet trzeba. Wynika to z tego, że sezon na rabarbar trwa bardzo krótko, więc jeśli chcecie cieszyć się jego smakiem zimą, to możecie go mrozić, ponieważ świetnie znosi niskie temperatury.

Czy rabarbar można mrozić bez obaw o stratę smaku?

Jak najbardziej. Roślina łatwo się mrozi, a po rozmrożeniu można ją wykorzystać do dań głównych, deserów i kompotów. Dobrze zamrożony rabarbar można przechowywać w zamrażarce aż 12 miesięcy.

Mrożenie rabarbaru – kilka ważnych wskazówek

Warto jednak wiedzieć, że przed mrożeniem rabarbar należy odpowiednio przygotować.

Oto kilka wskazówek, które pomogą Wam przygotować zapasy na zimę:

  • Do mrożenia używajcie tylko młodego rabarbaru.

  • Warzywo nie powinno być uszkodzone.

  • Przed mrożeniem z ostrych ogonków należy usunąć górną warstwę.

  • Przed mrożeniem, łodygi należy dokładnie umyć i osuszyć.

Jak mrozić rabarbar?

Przepis jest bardzo prosty:

  1. Przygotujcie rabarbar według powyższych wskazówek.

  2. Pokrójcie go w małe kawałki o długości ok. 3-4 cm (wielkość według Waszego uznania).

  3. Przełóżcie je do torebki foliowej strunowej lub specjalnego opakowania do mrożenia.

  4. Włóżcie do zamrażarki i gotowe.

Jak mrozić rabarbar do ciasta?

Jeśli zależy Wam nad tym, by po mrożeniu wykorzystać rabarbar do ciasta, to możecie przed mrożeniem obtoczyć go w cukrze.

Poniżej przepis:

  1. Przygotujcie rabarbar według tradycyjnego przepisu do mrożenia.

  2. Przełóżcie go do miski z cukrem (proporcja: 1 szklanka cukru na 4 szklanki rabarbaru).

  3. Wymieszajcie całość i przełóżcie do pojemników do mrożenia, po czym umieśćcie wszystko w zamrażarce.

Czy można zamrozić rabarbar po blanszowaniu?

Jeśli chcecie przed mrożeniem zblanszować rabarbar, by wydłużyć jego przydatność do spożycia, to poniżej znajdziecie instrukcję, jak to zrobić:

  1. Przygotujcie rabarbar według tradycyjnego przepisu.

  2. W małych porcjach zanurzcie rabarbar we wrzącej wodzie na ok. 1 minutę.

  3. Po wyjęciu schłodźcie go w zimnej wodzie.

  4. Dokładnie osuszcie i włóżcie do pojemników, po czym można zacząć mrozić.

Czy rabarbar można zamrozić w formie przecieru?

Jak najbardziej. Tutaj wystarczy zblendować przygotowany i pokrojony w małe kawałki wcześniej rabarbar, przełożyć do małych plastikowych kubków i można umieścić go w takiej formie w zamrażarce.

Rabarbar mrożony – jak wykorzystać?

Skoro wiecie już, że rabarbar można mrozić, to warto by dowiedzieć się, co można z niego później przygotować. Możliwości jest mnóstwo. Mogą to być desery np. placek z rabarbarem, kruche ciasto z rabarbarem i bezą, czy dżem rabarbar-truskawka. Równie dobrze będą smakować dania główne, np. sałatka z rabarbarem, polędwiczki w glazurze rabarbarowej, czy egzotyczna sałatka z krewetkami, truskawkami i rabarbarem.